Luk je bogat ugljenim hidratima, među kojima se nalazi glukoza, fruktoza, saharoza, ali i vitamini grupe B, E, karoten. Sadrži minerale: gvožđe, natrijum, kalijum, kobalt, fosfor, kalcijum, bakar, cink, mangan, kao i organske kiseline: jabučna, limunska, esencijalna ulja, fitoncidi.
Narodni recept
Ove godine punim 75. godina, i pored visokog krvnog pritiska, imam problema sa šećerom u krvi koji ponekad prelazi 7,9. Kako bih normalizovala šećer prešla sam na dijetu, ali sam u isto vreme počela da konzumiram jedan narodni lek i uspela sam, podelila je jedna žena svoj recept.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Šećer mi je sada u normali i to samo sa nekoliko nedelja primene ovog leka. Evo šta sam uradila:
Kupila sam 3 kg crnog luka. Podelila sam ga na 10 približno jednakih delova, a onda sam ujutru očistila prvi deo i iseckala ga na manje komadiće.
Stavila sam ga u šerpu, preko njega prelila 250 ml ključale vode i kuvala sam oko 10 minuta.
Zatim sam ga sklonila sa ringle i procedila. Luk sam bacila a dobijenu tečnost podelila na 3 dela koja sam pila 3 puta dnevno i to 30 minuta pre obroka. I tako 10 dana, bez prekida.
Nakon 6 meseci ponovo sam ponovila ovaj postupak ispijanja vode u kojoj je luk kuvan.
BONUS VIDEO