Luk je bogat ugljenim hidratima, među kojima se nalazi glukoza, fruktoza, saharoza, ali i vitamini grupe B, E, karoten. Sadrži minerale: gvožđe, natrijum, kalijum, kobalt, fosfor, kalcijum, bakar, cink, mangan, kao i organske kiseline: jabučna, limunska, esencijalna ulja, fitoncidi.
Narodni recept
Ove godine punim 75. godina, i pored visokog krvnog pritiska, imam problema sa šećerom u krvi koji ponekad prelazi 7,9. Kako bih normalizovala šećer prešla sam na dijetu, ali sam u isto vreme počela da konzumiram jedan narodni lek i uspela sam, podelila je jedna žena svoj recept.
Šećer mi je sada u normali i to samo sa nekoliko nedelja primene ovog leka. Evo šta sam uradila:
Kupila sam 3 kg crnog luka. Podelila sam ga na 10 približno jednakih delova, a onda sam ujutru očistila prvi deo i iseckala ga na manje komadiće.
Stavila sam ga u šerpu, preko njega prelila 250 ml ključale vode i kuvala sam oko 10 minuta.
Zatim sam ga sklonila sa ringle i procedila. Luk sam bacila a dobijenu tečnost podelila na 3 dela koja sam pila 3 puta dnevno i to 30 minuta pre obroka. I tako 10 dana, bez prekida.
Nakon 6 meseci ponovo sam ponovila ovaj postupak ispijanja vode u kojoj je luk kuvan.
BONUS VIDEO