Čak i ČAJ može da postane NEZDRAV napitak: Izbegavajte ove GREŠKE ako želite da sačuvate vaše ZDRAVLJE

Vesti 02.10.2021 21:30 0

Redovno konzumiranje čaja, bilo da je u pitanju crni, zeleni ili neka druga vrsta čaja, ima brojne zdravstvene prednosti

žena

Shutterstock

Čini se da šoljica čaja može da učini čuda za vaše telo. Međutim, bez obzira na to koliko je čaj samo po sebi zdrav, ako ne pazite što dodajete u njega, on lako može da postane nezdrav napitak.

Dodajete previše šećera

Čak iako se radi o kašičici šećera, šećer je šećer. Dodavanje male količine šećera u čaj kratkoročno vam neće naneti štetu. Međutim, ako dodate previše šećera, vaš napitak može vrlo brzo da postane nezdrav. Najbolji način za uživanje u čaju je ispijanje čaja bez ikakvih dodataka.

Preterujete sa veštačkim zaslađivačima

Ako i dalje žudite za nečim slatkim u čaju, ali ne želite da dodajete suvišne kalorije, čini se da je dobra opcija upotreba alternativnih zaslađivača koji ne sadrže kalorije. Postavlja se pitanje koliko je to sigurno?

Iako su se veštački zaslađivači pažljivo proučavali tokom godina, istraživači još uvek nisu uspeli da utvrde vezu između veštačkih zaslađivača i bilo koje vrste zdravstvenih rizika. Zbog toga Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje da i dalje ograničavate količinu veštačkih zaslađivača, prenosi "Eat This, Not That".

Dodajete mleko

Dodavanje malo mleka u čaj ne mora nužno da bude loša navika, dobro je biti svestan dodatnih kalorija koje na taj način unosimo.

Predugo držite kesicu čaja u vodi

U čajevima se takođe nalazi određena doza kofeina. Prosečna količina kofeina koju unesete ispijanjem čaja kreće se od 20 do 40 miligrama , dok šoljica kafe sadrži oko 100 miligrama.

Međutim, ako ne vodite računa koliko dugo držite kesicu čaja u vodi, količina kofeina može da se poveća. Što duže držite kesicu, to će čaj postati tamniji, imaće gorak ukus i povećaće se količina kofeina koju sadrži.

Komentari (0)
Loading