Šta boja URINA govori o vašem ZDRAVLJU? Braon upućuje na OPASNU bolest, a doktor objašnjava zašto ne treba da bude BEZBOJNA!

Vesti 13.07.2022 09:43 0

Održavanje hidratacije po vrućem vremenu je ključno jer može da spreči toplotni udar

Šta boja URINA govori o vašem ZDRAVLJU? Braon upućuje na OPASNU bolest, a doktor objašnjava zašto ne treba da bude BEZBOJNA!

Shutterstock

Jedan od načina da se uverite da niste dehidrirani je da proverite boju urina. Možda mislite boja urina treba da bude bezbojna, ali jedna doktorka je upozorila da to nije slučaj i da bi čista mokraća zapravo mogla više  da naštetu organizmu nego da mu donese dobro. Dr Margaret Makartni je rekla da urin nije uvek tačan marker hidratacije - ili dehidracije.


Ona je rekla i da standardan grafikon nije uvek merilo kojim se treba voditi.
Šta boja URINA govori o vašem ZDRAVLJU? Braon upućuje na OPASNU bolest, a doktor objašnjava zašto ne treba da bude BEZBOJNA!

NajŽena/ Ilustracija

 

"To je apsolutna glupost. Kod zdravih ljudi, žuti urin je zapravo znak da vaši bubrezi rade kako treba da bi sačuvali vaše tečnosti. „Ako vam je urin veoma bistar, to znači da pijete tečnost koja vašem telu nije potrebna“, rekla je ona za "The Telegraph'. Dodala je i da nije svaki organizam isti i da nekome treba više, a nekome manje tečnosti.

To takođe zavisi od vašeg okruženja, na primer od vrste posla koji radite. Ali dr Makartni je dodala da naša fiziologija znači da znamo kada treba da pijemo vodu i da većina ljudi ne treba da meri unos tečnosti. Urin je uglavnom voda i sadrži hemikalije kojih telo želi da se oslobodi.

Dr Džon S. Jang, vanredni profesor urologije na Univerzitetu u Portsmutu, rekao je da boja vaše mokraće zavisi od toga koliko i kada konzumirate tečnosti. Objasnio je da je najbolja bleda boja slame, ne previše svetla, ni previše tamna. Ako je boja tamnija, to ukazuje da ne pijete dovoljno vode - dehidrirani ste. U tom slučaju treba da posegnete za čašom vode.

Dehidracija može da izazove umor, glavobolju i mučninu i može imati ozbiljnije zdravstvene posledice za veoma mlade i starije osobe. Afekti mogu biti i fizički, što dovodi do letargije, i mentalni, koji uzrokuju nedostatak koncentracije. Vašem telu je potrebna voda da bi održalo zdravu funkciju u vašim organima, pa obavezno pijte šest do osam čaša dnevno. Dr Jang je rekao da vaš urin takođe može biti različite boje od određenih lekova.

On je dodao da crvena ili smeđa mokraća ukazuje na krv u urinarnom traktu, koja je rezultat infekcije, kamena u bubrezima ili bešici, tumora ili stanja kao što su intersticijski cistitis i sindrom bolne bešike. Ako je vaša mokraća narandžasta, onda je dr Jang rekao da to može biti uzrokovano oboljenjem jetre ili problemom sa žučnim kanalima.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading