Da li pijete previše KAFE? Gastroenterolog predstavlja DVA TRIKA koja otkrivaju da li je vaš organizam u OPASNOSTI

Vesti 24.09.2021 17:35 0

Iako su ispucale usne prvi znak dehidracije koja nastaje prilikom prekomernog konzumiranja kafe, postoji još jedan podjednako vidljiv znak

Da li pijete previše KAFE? Gastroenterolog predstavlja DVA TRIKA koja otkrivaju da li je vaš organizam u OPASNOSTI

unsplash.com

Ovaj problem možete da rešite dodatnim unosom vode, ali i zamenom za po neku šoljice beskofeinske kafe.

Omiljeni napitak za razbuđivanje mnogima je deo jutarnje rutine, a većini preko dana predstavlja povod za opuštanje, odmor i druženje. Međutim, postoji granica kad je kafe previše - odnosno kad kofein nanosi više štete nego koristi.

Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg na dan, to jest jedna do dve šoljice kafe, a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

Najočitiji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. Iapk pre nego što do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti da li unosite previše kofeina.

Test s usnama

Ključno je obratiti pažnju na usne! Zato je ovaj lak i brz test idealan način da otkrijete da li ste za danas preterali sa kafon. Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte vaše usne - da li vam deluje da su suve i ispucale? 

Test s jezikom

Stanite ispred ogledala i isplazite jezik, pa ga pogledajte -  ako je on obojen, nije vlažan, deluje suvo i ima dosta naglašenih "linijama" kao i usne, velike su šanse da pijete previše kafe, a malo vode, piše "Mind and Body Green".

Šta stručnjaci misle o ovome?

- Ako započinjete dan šoljcom kafe bez vode svakog dana, velike su šanse da gubite previše vode i unosimo previše kofeina - objašnjava gastroenterolog Vil Bulsievicz.

Zbog toga je bolja ideja odmah nakon buđenja popiti dve pune čaše vode, a potom preći na kafu, jer kad smo dehidrirani kafa nas dehidrira još više i time pada u deficit vode.

Ako ste ljubitelj kafe i ne biste voleli da smanjite njen unos, dr Bulsievicz savetuje da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kafe ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kafa. 

Komentari (0)
Loading