Ukoliko ste mislili da vas ovaj napitak razbuđuje: Zbog reči ovog DOKTORA možda sutra PRESKOČITE jutarnju KAFU!

Najžena Vesti 22.09.2021 12:05 0

Savet ovog stručnjaka mnogima se nije dopao jer su navikli na kofein čim se probude

Ukoliko ste mislili da vas ovaj napitak razbuđuje: Zbog reči ovog DOKTORA možda sutra PRESKOČITE jutarnju KAFU!

Shutterstock

Dr. Raj je inače svojim jednostavnim i praktičnim savetima na TikToku sakupio nekoliko miliona pratioca, a u svom je videu o kafi objasnio kako ujutro 'telu treba prvo dopustiti da neko vreme radi samo umesto da se oslanja na energetski napitak.


Telo vas prirodno budi s 'hormonom budnosti' kortizolom čiji nivo u organizmu poraste čim otvorimo oči - objasnio je i savetovao da zato pričekamo s kafom, dok se nivo kortizola u telu ne sme da se smanji. Ako ste, na primer, ustali oko 7 h, nivo kortizola će se, kaže, spustiti negde do 10 h.
 

Iako većina ljudi čim ujutro ustane posegne za energije iz šoljice kave, hirurg američkog "National Health Servicea" dr. Karan Raj kaže da kafa najranije ujutro nije dobra ideja.

Dr. Raj je inače svojim jednostavnim i praktičnim savetima na TikToku sakupio nekoliko milijuna pratitelja, a u svom je videu o kavi objasnio kako ujutro "telu treba prvo dopustiti da neko vreme radi samo umesto da se oslanja na energetski napitak".

 


- Zato je sredina jutra vreme kad vam nivo kortizola i energije padne i najbolje vreme za kofein - rekao je dr. Raj, a njegov se savet nije preterano svideo većini pratitelja na društvenim mrežama.

 

- Ako ne mogu ujutro da popijem kafu, više ne možemo da budemo prijatelji - napisao mu je jedan, a mnogi su i sami sebi dijagnosticirali 'hronični nedostatak kortizola', jer im ujutro treba, kažu, da uopšte otvore oči treba nekoliko šoljica kofeinskog napitka.
 

Komentari (0)
Loading