Šta boja i oblik STOLICE govore o vašem ZDRAVLJU: Ako izgleda OVAKO, hitno posetite lekara

J.V. Vesti 20.10.2023 14:35 0

Postoje različiti načini da otkrijete da li je sve sa vašim zdravljem u redu, a jedan od najefikasnijih je i analiza stolice

Kupatilo

Shutterstock

Pri tome ne mislimo na laboratorijsku analizu već na mali pogled na stolicu nakon obavljene nužde. Možda će vam to biti teško, ali još teža može biti ozbiljna bolest.

Oblik stolice

Karakteristična su ova 4 oblika, a svaki “nosi” posebnu poruku vašeg organizma i na šta trebate da obratite pažnju.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je posledica ishrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crevu. Zato treba da povećati unos vlakana koja pospešuju varenje.

2. Voluminozna ili grudvičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. U ishranu biste trebali da ubacite više svežeg voća i povrća i vode, ali i da budete fizički aktivniji. 

3. Stolica u mekim komadićima ukazuje na potrebu pročišćavanja creva tečnijom i zdravijom ishranom, ali ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti creva.

4. Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crevima, tj. prebrzo prolazi kroz sistem organa za varenje. Preretka je, prezasićena vodom i simptom je dijareje. Ukoliko potraje predugo zahteva pregled lekara. 

Možda je odvratno, ali obavezno pogledajte šta i u kojem obliku izbacujete iz sebe, sigurno vam neće naštetiti ako pogledate.

Veličina stolice

Mala i tvrda stolica uzrok su konzumiranja hrane s malom količinom vlakana. Uz to će se pojavljivati zatvor i veliko naprezanje tokom obavljanja velike nužde.

Boja stolice

Boja mnogo zavisi od hrane koju jedete. Normalna boja je braon. Crvena treba da vas zabrine jer je moguće da imate hemoroide, divertikuloze ili rak debelog creva. Pre nego što počnete da paničite, razmislite da li ste jeli cveklu ili neku drugu jako crvenu hranu.

Zelena stolica upućuje na Kronovu bolest, preveliku upotrebu antibiotika i manjak gvožđa. Žuta stolica upućuje na probleme sa žučnom kesom, infekcije parazitima te različite infekcije sistema za varenje. 

Bela stolica je posledica sluzi u stolici kao znak da su creva iziritirana. Crna stolica je znak krvarenja iz gornjeg dela probavnog sistema i preterane konzumacije mesa i gvožđa. 

Miris stolice

Jako neprijatan miris stolice mogu da uzrokuju pankreatitis, cistična fibroza, Kronova bolest i infekcije parazitima. Miris takođe zavisi i od vaše ishrane tog dana. 

Komentari (0)
Loading