Ova crvenkasta većka u sebi sadrži vlakna, vitamin C i vitamin K - a neki je zbog ovoga nazivaju i jesenjom bombom vitalnosti.
Postoje mnogi razlozi zašto ovo voće treba jesti svakog dana, ali ovih pet razloga su dovoljno dobri za početak, čisto radi motivacije da što pre uvrstite nar u vaš jelovnik.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Hranjiv je
Jedan prosečan nar sadrži 72 kalorije, 1.5 grama proteina, gram masti, 16 grama ugljenih hidrata i 3.5 grama vlakana.
Deluje kao antioksidans
Slatke male kuglice, koje se nalaze u naru, ne samo da sadrže vitamin C već su i bogate drugim važnim materijama, piše "Krstarica".
Punicinska kiselina, antioksidans koji se nalazi u naru i nekoliko drugih namirnica, mogla bi da ima koristi u lečenju gojaznosti, dijabetesa i metaboličkog sindroma.
Može pomoći u borbi protiv raka
Ljudi koji se drže ishrane bogate voćem i povrćem imaju smanjeni rizik od razvoja niza različitih karcinoma.
Istraživanja pokazuju da bi nar i njegov sok mogli potencijalno da spreče rast ćelija raka u prostati, dojkama, plućima, debelom crevu i koži.
Zdrav je za srce
Antioksidansi koji se nalaze u naru mogu sprečiti nakupljanje masnih naslaga oko arterija. To nakupljanje može dovesti do srčanog udara i drugih srčanih problema. Nar takođe deluje na snižavanje krvnog pritiska, a celo seme nara sadrži pristojnu količinu vlakana koja snižavaju holesterol.
Poboljšaće zgrušavanje krvi
Pola šoljice zrna nara obezbeđuje skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina K. Ovaj mikronutrijent topiv u mastima održava krv u stanju pravilnog zgrušavanja. Drugim rečima, kad se povredite, vaše telo može brže da zaceli rane.