Da li ste u DRUGOM STANJU? Ove VITAMINE obavezno morate unositi radi zdravlja vaše bebe

K.Ć. Vesti 11.04.2022 11:20 0

Trudnoća je lepo vreme u životu svake žene. Međutim, pored velike radosti, postavljaju se i mnoga pitanja, takođe o pravilnoj ishrani i suplementaciji

Da li ste u DRUGOM STANJU? Ove VITAMINE obavezno morate unositi radi zdravlja vaše bebe

Shutterstock

Nije ni čudo, svaka majka želi najbolje za svoje dete. Koji vitamini i hranljive materije su posebno važni tokom trudnoće i dojenja?

U ovom trenutku, više nego ikada, treba obratiti pažnju na dovoljnu zalihu vitamina i minerala. Iako se kalorijski zahtevi budućih majki ne povećavaju značajno u ranoj trudnoći, potreba za određenim hranljivim materijama se definitivno povećava. Tokom cele trudnoće, telu buduće majke je potreban širok spektar mikro i makro elemenata kako bi mogao optimalno da podrži bebu u razvoju.

Ponekad je, međutim, teško obezbediti sve potrebne sastojke samo hranom. Tu u pomoć priskaču dijetetski suplementi za trudnice. Saznajte koji su vitamini i minerali ključni i na koje vredi obratiti posebnu pažnju.

Vitamin B9 - folna kiselina, odnosno podijum vitamina trudnoće

Ginekolozi preporučuju svakodnevno suplementaciju folne kiseline trudnicama i onima koje žele da imaju decu, čak i najmanje tri meseca pre trudnoće. Folna kiselina se smatra ključnim vitaminom - uključena je u proces deobe ćelija, doprinosi rastu majčinog tkiva tokom trudnoće i pomaže u pravilnoj proizvodnji krvi.

Poljsko društvo ginekologa i akušera preporučuje svim ženama u reproduktivnom periodu da dodaju najmanje 400 μg folne kiseline. Posle 12 nedelja trudnoće i tokom dojenja, u populaciji žena bez dodatnih faktora rizika, preporučuje se upotreba folne kiseline u količini od 600–800 μg dnevno.

Vitamin B6 

Vitamin B6 pomaže u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema, metabolizmu homocisteina, doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i smanjuje osećaj umora i iscrpljenosti. Pored toga, vitamin B6 je uključen u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i u pravilno funkcionisanje imunog sistema. Takođe doprinosi održavanju pravilnog energetskog metabolizma i pravilnog metabolizma proteina i glikogena. 

Vitamin B12 - kako utiče na zdravlje deteta i buduće majke?

Vitamin B12 je neophodan za metaboličke procese i razvoj bebinog nervnog sistema. Doprinosi održavanju pravilnog energetskog metabolizma, učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i podržava pravilno funkcionisanje imunog sistema. Štaviše, doprinosi i smanjenju umora i umora. Vitamin B12 se nalazi samo u životinjskoj hrani i obogaćenim biljnim proizvodima, pa se njegova suplementacija posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Da li ste u DRUGOM STANJU? Ove VITAMINE obavezno morate unositi radi zdravlja vaše bebe

unsplash.com

 

Vitamin D - zašto je "vitamin sunca" toliko važan?

Adekvatna količina vitamina D je važna i za vas i za vašu bebu kada planirate trudnoću. Vitamin D je uključen u proces deobe ćelija, pomaže u pravilnoj apsorpciji i korišćenju kalcijuma i fosfora. Vitamin D takođe podržava zdravlje kostiju i pravilno funkcionisanje imunog sistema. PTGiP preporučuje suplementaciju vitamina D kod žena koje planiraju trudnoću u količini od 1500–2000 IU / dan.

Jod - nezamenljiv element iz mora

Tokom trudnoće, bazalni metabolizam se povećava, a samim tim i potreba za jodom. Prema preporukama ginekologa i akušera, jod treba unositi tokom trudnoće i dojenja. Ovaj element pomaže u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i štitne žlezde, doprinosi održavanju pravilnog energetskog metabolizma. Dnevna količina joda koju preporučuje PTGiP za trudnice je 150-200 µg / d. 

DHA u ishrani i suplementaciji za buduće majke

Velika potrošnja omega-3 polinezasićene masne kiseline DHA (dokozaheksaenska kiselina) je takođe važna tokom trudnoće, posebno u trećem tromesečju, i tokom dojenja. Njegova pravilna suplementacija je izuzetno važna jer podržava pravilan razvoj mozga i očiju fetusa i dojenčadi.

PTGiP preporučuje suplementaciju najmanje 200 mg DHA dnevno kod svih trudnica, dok žene koje konzumiraju male količine ribe tokom trudnoće i u periodu pre začeća mogu razmotriti upotrebu većih količina DHA. Na primer, u grupi žena sa rizikom od prevremenog porođaja, preporučuje se uzimanje DHA kiseline u količini od 1000 mg / dan.

Gvožđe 

Gvožđe je takođe važna komponenta ishrane trudnice, uklj. pomaže u pravilnoj proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina i transportu kiseonika u telu. Tokom trudnoće, dnevne potrebe za ovim elementom se povećavaju za oko 1 mg u prvom tromesečju i za oko 7,5 mg u trećem trimestru dnevno, respektivno. Trebalo bi da budu pokriveni ishranom na bazi mesa i mesnih prerađevina, kao i povrća, odnosno proizvoda koji sadrže velike količine gvožđa. Prema najnovijim preporukama ginekologa i akušera, suplementacija gvožđa se preporučuje samo u određenim slučajevima, jer višak gvožđa u trudnoći može negativno uticati na njen tok. Indikacija za suplementaciju u trudnoći je koncentracija hemoglobina ispod 11 g/dl i smanjen nivo feritina ispod 60 µg/l. Svaki put odluku o potrebi dodavanja gvožđa kod trudnice treba da donese lekar nakon procene krvnih pretraga.

U slučaju bilo kakvih nedoumica u vezi sa suplementacijom, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom zaduženim za trudnoću.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading