Oprez! Ako se prepoznate u bilo kom od ovih DEVET znakova, ODMAH popijete čašu vode

Vesti 24.03.2022 16:41 0

Nema puno toga na ovom svetu što nas može osvežiti kao velika, ledeno hladna čaša vode

Oprez! Ako se prepoznate u bilo kom od ovih DEVET znakova, ODMAH popijete čašu vode

Shutterstock

 

Niko ne može da negira da ponekad jednostavna čaša vode može biti bolja od šoljice kafe ili limenke soka. Uprkos tome, mnogi ne piju dovoljno vode na dnevnom nivou, i nisu ni svesni koju štetu prave svom organizmu.

Ako se prepoznajete u bilo kojem od sledećih 9 znakova, preporučujemo vam da odmah popijete čašu vode.

Usta su vam suva

Svaki put kada osetite da vam se u ustima pojavio lepljiv, gadan osećaj, znači da vam fali tečnost. Pri tome imajte na umu da su slatkasti napici samo privremeno rešenje. Samo će konzumacija vode dovoljno "podmazati" sluzokožu u ustima i grlu i zadržati ih vlažnima.

Koža vam je suva

Vaša koža je najveći organ u telu i zato je veoma važno da ostane hidrirana. Suva koža jedan je od najstarijih znakova potpune dehidratacije, što može dovesti do mnogo većih problema. Nedostatak vode znači nedostatak znoja pa ne može da se oslobodi se viška prljavštine. Ako želite da sprečite veće posedice što pre se napijte vode.

Preterano ste žedni

Svi su barem nekad imali osećaj suvih usta i jezika. Svato ko je nekada imao mamurluk zna da nakon buđenja, telo jednostavno ne može da dobije dovoljno vode. Alkohol dehidrira celo tijelo i ono šalje signale za još vode. Slušajte šta vam telo govori jer, ono zna što govori.

Oči su vam suve

Voda za piće utiče i više nego samo na usta i grlo. Nedostatak unosa vode dovodi do suvih, krvavih očiju. Bez vode u telu, oči se isušuju, što može dovesti do puno većih problema pogotovo ako nosite sočiva.

Osećate bol u zglobovima

Naša hrskavica i leđna moždina sastoje se od oko 80 posto vode. Održavanje tijela hidriranim osigurava apsorpciju u organizmu i vaši zglobovi mogu amortizovati šok uzrokovan iznenadnim kretanjima kao što su trčanje, skakanje ili nespretan pad.

Smanjuje vam se mišićna masa

I mišići su uglavnom ispunjeni vodom. Manje vode u telu znači manje mišićne mase. Bolesni ste duže nego inaće Konzumacija vode omogućuje vašem telu kontinuirano ispiranje toksina. Vaši organi rade na filtriranju otpadnih proizvoda poput mašine, ali ako mašini ne dajete gorivo on ne može ispravno raditi. Šta se dogodi u dehidriranom telu - organi počinju povlačiti vodu iz mesta gdje je ima više poput krvi, što dovodi do čitavog niza problema. Umorni ste i letargični Kao što smo upravo spomenuli, kada je telo dehidrirano, "pozajmljuje" vodu iz vaše krvi. Dehidracija dovodi do nedostatka kiseonika koji se unosi u telo. Naravno, nedostatak kiseonika dovodi do pospanosti i potpunog umora.

Sprečite prerano starenje

 Količina vode koju naše telo zadržava, prirodno se smanjuje kako starimo. Očigledno, to znači da kada starimo trebamo svesno povećati unos vode. Prerano starenje kože spoljni je znak dehidracije, no šteta koju ona uzrokuje u našoj unutrašnjosti, mnogo je većih razmera.

Stalni osećaj gladi 

Kada ste dehidrirani, vaše telo može početi da misli da mu treba hrana. To se događa tokom dana i preko noći kada se slučajno probudite i osetite potrebu za ponoćnom užinom. 

Imate problema s probavom

Održavanje hidriranosti omogućava organizmu ispravno funkcionisanje. To se takođe odnosi na celi probavni sastav. Bez pravilne hidratacije, količina i snaga sluzi u želucu se smanjuje. To dovodi do onoga što se obično zove žgaravica ili neke druge probavne smetnje.

 

Komentari (0)
Loading