Koliki vam je DONJI pritisak? Ako prelazi OVU VREDNOST preti vam INFARKT

J.V. Vesti 12.10.2023 14:26 2

Povišen krvni pritisak u određenim položajima može biti signal da se bliži srčani udar, upozoravaju stručnjaci

Koliki vam je DONJI pritisak? Ako prelazi OVU VREDNOST preti vam INFARKT

pixabay

Ako već bolujete od visokog krvnog pritiska, verovatno ga merite svakog dana, a sada stručnjaci upozoravaju da bi to posebno trebalo činiti kada ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja.

Ljudi kojima pritisak "skoči" kada se isprave ili ustanu u većem su riziku od srčanog udara, prenosi žurnal "Hipertenzija". Ovo se naročito odnosi na mlađe i sredovečne pacijente.

Vrednosti krvnog pritiska kod ustajanja može biti znak da ste u većem riziku od ozbiljnijih kardiovaskularnih događaja, kao što je srčani udar. U najvećem broju slučajeva, kada ustanemo ili se uspravimo i izmerimo pritisak aparatom, gornji pritisak će blago opasti. Ali ako donji pritisak dobije višu vrednost, to znači da vam preti srčani udar.

U studiji koju je ovaj žurnal objavio učestvovalo je 1.207 pacijenata uzrasta od 18 do 45 godina, kojima je potvrđen visok pritisak prvog stadijuma, u kojem je gornji u vrednostima od 140 do 159, a donji 90 do 100. Studija je utvrdila da su oni među njima, kojima je donji pritisak bio najviši kada ustanu, dakle kojima suvrednosti bile između 95 i 100, bili u dvostruko većem riziku od ozbiljnog srčanog problema od ostatka grupe.

"Ovo otkriće potvrđuje našu inicijalnu sumnju, da je povišeni pritisak pri ustajanju kod mladih važan za postavljanje dijagnoze. Bili smo iznenađeni kako čak i sasvim mali skok pritiska može da bude indikator opasnosti. Nadamo se da će ovo otkriće pokrenuti temu terapije za pacijente s visokim pritiskom, čak i ako su mladi", rekao je dr Paolo Palatini sa Univerziteta u Padovi.

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
NekoKo
24.03.2022 14:18

Meni je donji 46.

Miroslav
05.06.2023 12:59

To je idealno, bolujem od Oba pritiska i doziveo sam nizak 70/50, imam cesto i 200/120 visok i puls oko 120 ili 130, a brat mi je cak i medicinsko cudo , sa tri infrakta i tri mozdana udara i krece se Polako ,vozi jednom rukom invalidska kolica i ide u kafic,Pola ne razumemo sta prica ali je ziv.