Stomačni virus HARA među odraslima: Doktorka iz HITNE POMOĆI otkrila koliko DANA TRAJE i koji su simptomi

Vesti 07.09.2021 14:46 0

Posle dugog odmora i posle leta, pojavio se stimačni virus koji hara među odraslima, ali postoji mogućnost da se proširi i na decu u školskim klupama

Stomačni virus HARA među odraslima: Doktorka iz HITNE POMOĆI otkrila koliko DANA TRAJE i koji su simptomi

Shutterstock

Stomačne tegobe su različite, a stomačni virus se obično javlja tokom letnjih meseci.

Dr Radmila Šehić rekla je za Kurir da je stomačni virus poznatiji u narodu kao "letnja dijareja" zbog toga što su tokom leta češće crevne infekcije izazvane bakterijama zbog konzumacije hrane koja je ukvarena pa dolazi do opasnije crevne infekcije.

- Karakteristično kod ovih infekcija je što su eksplozivne, brzo razviju kliničku sliku, ali dolazi i do rapidnog oporavka. Ove virusne infekcije se prenose dodirom, konzumacijom neopranog voća ili povrća i drugo... Prvi simptomi su bolovi u stomaku koji su prodorni i sekantni, učestale tečne stolice, ali i povišena temperatura - objasnila je dr Šehić i dodala:

- Temperatura se javlja kao odbrambeni mehanizam od virusa. Temperatra najčešće ide do 38,5 i dotle je ne treba skidati. Međutim, ukoliko dođe do veće od 38.5 onda se mora uzeti lek.

Ona navodi i da se povraćanje ne javlja uvek, ali ukoliko se javi praćena je mučninom.

- Zbog naglog gubitka tečnosti čovek oseti slabost u ekstremitetima i nedovoljnu snagu. Oporavak može da traje do nedelju dana, ali virus jenjava posle tri, četiri dana kada se smanjuje mučnina i broj stolica. Kod dece je to malo duže jer je stomačni virus za njih malo ozbiljniji nego što je to kod odraslih - kazala je dr Šehić.

Komentari (0)
Loading