Maslačak je izuzetno zdrava i hranljiva biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj i narodnoj medicini. Sadrži vitamine C i A, bogata je organskom kiselinom i mineralima poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Biljka je savrena za prolećno čišćenje krvi i celog organizma, maslačak je kralj detoksikacije. Takođe, deluje i protivupalno, a u lekovite svrhe koriste se cvet, mladi listovi i koren.
Pre cvetanja maslačka, u rano proleće, možete iskoristiti izuzetno lekovite liske maslačka. Najčešće se koriste u salati, a mi vam donosimo recept za sirup koji je sjajan za detoksikaciju i smanjuje rizik od oboljenja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Naberite pregršt svežih listova mladog maslačka na nezagađenom području, dobro ih isperite, pa stavite u sokovnik u miksajte. Ukoliko nemate sokovnik ili blender, listove možete samleti i u mašini za mlevenje mesa.

FreePik
Kako bi ukus bio bolji, ali i sirup još zdraviji, dodajte jabuku koju ćete takođe miksati u blenderu, kao i sok od sveže ceđenog limuna.
Sirup od mladih listova maslačaka s euzima pre obroka jednom dnevno, jedna do dve kašike, a deluje tako što pročišćava organizam, reguliše varenje, poboljšava apetit, čuva organe od oštećenja. Može pomoći kod raznih stomačnih tegoba, a skladišti se u tegli koju treba držati zatvorenom na hladnom.
Od listova maslačka uvek možete napraviti salatu koja se savršeno slaže sa mesom ili jelima od povrća, a sveži listovi imaće izvanredan utivaj na organizam.
BONUS VIDEO