- Ovo voće je bogato vitaminima i mikroelementima, posebno vitaminom C i silicijumom -rekla je Svetlana za Sputnik.
"Ovo voće sadrži fitohemijske osobine koje se aktivno proučavaju. Neka svojstva supstanci usporavaju starenje. Naringenin ima antioksidativna svojstva, dobar je u borbi protiv virusa, tumora i bakterija, a ima i antiinflamatorno dejstvo (protiv upale"). „Poboljšava rad srca i krvnih sudova i smanjuje apetit“, pojasnila je.
Nobiletin koji se nalazi u grejpfrutu je koristan u borbi protiv gojaznosti, ateroskleroze i insulinske rezistencije. Gesperdin je antialergijski, ima antialergijski efekat, jača krvne sudove, povećava tonus i elastičnost vena.
- Grejpfrut može da pomogne u slučaju zastoja u radu žuči i smanjenoj kiselosti želudačnog soka, jer stimuliše proizvodnju probavnih sokova. Vlakna koja sadrži su korisna za creva -otkrila je Zelencova.
Doktorka je dodala da ne bi trebalo prekomerno jesti grejpfrut, jer njegove aktivne supstancije suzbijaju delovanje enzima neophodnih za detoksikaciju.
- Savetujem da se grejpfrut jede jednom nedeljno. Ne smete ga jesti ako imate bolestan želudac ili ako ste intolerantni na salicilat (prirodni imunološki hormon i konzervans u biljkama). Takođe i tokom leta se mora ograničiti njegova upotreba jer postoji mogućnost da koža bude oštećenja prilikom sunčanja“, zaključila je Svetlana.