NUTRICIONISTKINJA SVETLANA OTKRILA: Evo zašto je važno da u ishranu ubacimo jedan GREJPFRUT nedeljno!

Vesti 23.02.2022 09:48 0

Svetlana Zelencova, nutricionistkinja iz Rusije, savetovala je da grejpfrut uvrstimo u ishranu jednom nedeljno

NUTRICIONISTKINJA SVETLANA OTKRILA:  Evo zašto je važno da u ishranu ubacimo  jedan GREJPFRUT nedeljno!

Shutterstock

- Ovo voće je bogato vitaminima i mikroelementima, posebno vitaminom C i silicijumom -rekla je Svetlana za Sputnik.

"Ovo voće sadrži fitohemijske osobine koje se aktivno proučavaju. Neka svojstva supstanci usporavaju starenje. Naringenin ima antioksidativna svojstva, dobar je u borbi protiv virusa, tumora i bakterija, a ima i antiinflamatorno dejstvo (protiv upale"). „Poboljšava rad srca i krvnih sudova i smanjuje apetit“, pojasnila je.

Nobiletin koji se nalazi u grejpfrutu je koristan u borbi protiv gojaznosti, ateroskleroze i insulinske rezistencije. Gesperdin je antialergijski, ima antialergijski efekat, jača krvne sudove, povećava tonus i elastičnost vena.

- Grejpfrut može da pomogne u slučaju zastoja u radu žuči i smanjenoj kiselosti želudačnog soka, jer stimuliše proizvodnju probavnih sokova. Vlakna koja sadrži su korisna za creva -otkrila je Zelencova.

Doktorka je dodala da ne bi trebalo prekomerno jesti grejpfrut, jer njegove aktivne supstancije suzbijaju delovanje enzima neophodnih za detoksikaciju.

- Savetujem da se grejpfrut jede jednom nedeljno. Ne smete ga jesti ako imate bolestan želudac ili ako ste intolerantni na salicilat (prirodni imunološki hormon i konzervans u biljkama). Takođe i tokom leta se mora ograničiti njegova upotreba jer postoji mogućnost da koža bude oštećenja prilikom sunčanja“, zaključila je Svetlana.

 


 

Komentari (0)
Loading