Danas se obeležava SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA: Odvojite vreme za pregled, može vam spasiti život!

Vesti 04.02.2022 11:36 0

4. februar obeležava se širom sveta kao Svetski dan borbe protiv raka.

Danas se obeležava SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA: Odvojite vreme za pregled, može vam spasiti život!

Shutterstock

Današnji dan bi trebalo da nas osvesti  da je od presudne važnosti da vodimo računa o svom zdravlju i da je prevencija najvažnija u cilju pravovremenog otkrivanja i lečenja malignih bolesti. Primera radi, moja koleginica je kancer bešike otkrila na preventivnom sistematskom pregledu. Bio je u početnom stadijumu, bez pretenzije da se proširi na ostale organe. Oporavak je protekao u najboljem mogućem redu i bez hemioterapije.

Po smrtnosti Srbija zauzima nezavidno drugo mesto u Evropi. Maligni tumori, posle bolesti srca i krvnih sudova, predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja. Muškarci najčešće oboljevaju od tumora pluća, kolona i rektuma, prostate i mokraćne bešike, dok je kod žena prisutan rak dojke, kolona i rektuma, grlića materice i pluća.

Kao najčešći faktori razoja tumora navode se pušenje, nepravilna ishrana, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnosti.

Neki tumori su izazvani hormonalnim promenama, a ulogu u nastanku kancera igra i genetika. Ultrazvuk dojki preporučuje se ženama već u poznim dvadesetim godinama, a prvu mamografiju bi trebalo zakazati već oko 40. rođendana.

Kolonoskopija i rektoskopija su takođe jako važni pregled,i jer se tumor debelog creva ne može otkriti na klasičnom ultrazvuku. Muškarcima se savetuje pregled kada napune 50. godina, a ženama sa 55. Naravno, ako je blizak srodnik bolovao od ove bolesti, ta granica se značajno pomera.

Rak grlića materice i HPV

Rak grlića materica izazvan je najčešće infekcijom koju izaziva hpv virus. Zbog toga su redovni odlasci kod ginekologa od presudnog značaja. Srbija je uvel avakcinu protiv HPV virusa koju mogu primiti devojčice i devojke do 25 godina starosti. Istraživanja su pokazala da vakcina smanjuje pojavu kancera do 90 odsto.

 

 

Komentari (0)
Loading