Svakodnevna doza soka od pomorandže bi mogla biti korisna na više načina nego što mislite.
Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazalo je da redovna konzumacija soka od pomorandže može promeniti način na koji rade hiljade gena u našim imunim ćelijama.
Mnogi od ovih specifičnih gena pomažu u smirivanju upale, kontroli krvnog pritiska, kao i u regulisanju načina na koji naše telo obrađuje šećer, pri čemu svaki od ovih faktora igra važnu ulogu u dugoročnoj zdravlju srca.
Istraživači sa Univerziteta u Sau Paulu u Brazilu, Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta Kalifornije su pratili odrasle osobe koje su svakog dana tokom dva meseca pile 500 ml čistog pasterizovanog soka od pomorandže.
Geni
Mnogi geni povezani sa upalom i povišenim krvnim pritiskom su nakon 60 dana postali manje aktivni.
A kako je Dejvid C. Gejz, viši predavač hemijske patologije na Univerzitetu Westminster rekao za The Conversation, ovi geni podrazumevaju NAMPT, IL6, IL1B i NLRP3, koji imaju tendenciju da se „uključe“ kada je telo pod stresom.
Shutterstock
Jedan gen, SGK1, koji utiče na sposobnost bubrega da zadržavaju natrijum, takođe je postao manje aktivan.
Ovo je važno jer potencijalno nudi objašnjenje zašto se sok od pomorandže u brojnim naučnim ispitivanjima povezuje s boljim zdravljem srca.
Smanjuje upalu
Studija sugeriše da sok od pomorandže pokreće male pomake u regulatornim sistemima tela koji smanjuju upalu i pomažu krvnim sudovima da se opuste.
Shutterstock
Pored toga, prirodna jedinjenja koja se nalaze u pomorandžama, kao što je hesperidin, izgleda da utiču na procese povezane s visokim krvnim pritiskom, ravnotežom holesterola i načinom na koji telo obrađuje šećer.
Međutim, reakcija se čini različitom u zavisnosti od telesne mase. Studija je otkrila da su osobe sa većom telesnom težinom pokazale značajnije promene u genima uključenim u metabolizam masti, dok su vitkiji učesnici imali jače efekte na smanjenje upale.
Insulinska rezistencija i holesterol
I, prema analizi 15 kontrolisanih studija na 639 ljudi, redovna konzumacija soka od pomorandže može takođe da smanji insulinsku rezistenciju i LDL holesterol.
Insulinska rezistencija je ključni pokazatelj predijabetesa, dok visok nivo holesterola povećava rizik od srčanih bolesti.
Shutterstock
Međutim, istraživači su upozorili da je studija bila mala i da nije imala kontrolni napitak, pa je potrebno dalje istraživanje.
Istraživači su napisali: „Ovi nalazi dodatno potvrđuju terapijski potencijal soka od pomorandže pružajući dosad neviđen uvid u molekularne mehanizme koji stoje iza njegovih zdravstvenih efekata.”
Sok bez dodatog šećera
Još jedna važna napomena, kako ističe MailOnline, jeste da je studija ispitivala 100% sok od pomorandže, što znači da nije sadržao dodat šećer.
S druge strane, voćni sokovi koji sadrže dodat šećer povezani su s povećanjem telesne težine i većim rizikom od stanja poput dijabetesa.
Shutterstock
Znamo, međutim, da sok od pomorandže ima niz zdravstvenih koristi — Healthline navodi da je prirodno bogat hranljivim materijama poput vitamina C i kalijuma.
Vitamin C pomaže u formiranju kostiju, zarastanju rana i očuvanju zdravlja desni.
Bonus video:
Možda vas zanima…