Antibiotici često rešavaju neke zdravstvene probleme već u kratkom roku, no mnogi zaboravljaju da oni osim loših takođe unište i dobre bakterije u organizmu te da mogu izazvati nuspojave, jedna od njih je prilično neprijatna- probavne smetnje.
Ako vam se to dogodilo, dobra vest je da vam određena hrana može pomoći da ponovo uspostavite ravnotežu i obnovite creva, navodi Self.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ta neravnoteža poznata je kao disbioza creva.
"U nekim slučajevima, antibiotici takođe mogu oslabiti crevnu barijeru, čineći probavni sistem ranjivijim na upale i iritacije. Antibiotici širokog spektra, koji deluju na veliki broj bakterija, obično imaju veći uticaj na zdravlje creva nego ciljani antibiotici", ispričala je dr. Melinda Ring, internistkinja i izvršna direktorka Osher Centra za integrativno zdravlje pri Univerzitetu Nortvestern.

Shutterstock
Antibiotici širokog spektra koriste se kada uzrok infekcije nije precizno poznat ili kada je uključeno više vrsta bakterija – primeri uključuju azitromicin (Z-pack) i amoksicilin/klavulansku kiselinu (Augmentin) – dok se ciljani antibiotici propisuju kad je poznata tačna bakterija uzročnik infekcije.
Znakovi da su antibiotici narušili vaš probavni sistem
Ovo su neki od simptoma koji otkrivaju da su vam antibiotici narušili zdravlje creva.
• Nadutost
• Vodenasta ili retka stolica
• Prekomerno stvaranje gasova
• Mučnina ili osećaj nelagode u želucu
• Grčevi u stomaku
• Druge promene u pražnjenju creva, poput zatvora

Shutterstock
Ozbiljnost simptoma zavisi od nekoliko faktora, uključujući vrstu antibiotika, dozu, trajanje i učestalost terapije, kaže dr. Melinda Ring. Međutim, čak i male doze ili kratki tretmani mogu kod nekih ljudi narušiti ravnotežu crevne mikroflore.
Osobe starijeg uzrasta i oslabljenog imuniteta izložene su većem riziku od probavnih smetnji i ozbiljnih problema poput C. difficile infekcije – prekomernog rasta bakterije Clostridioides difficile koja može uzrokovati proliv, mučninu, temperaturu, bolove u stomaku i upalu debelog creva. Ova infekcija može dovesti do dehidracije i ozbiljnih komplikacija poput sepse ako se ne leči na vreme, a kod nekih se osoba može i ponavljati.
Šta jesti za obnovu creva nakon antibiotika
Ako sumnjate da vam antibiotici uzrokuju probavne smetnje, jednostavne prehrambene promene mogu vam pomoći da vratite ravnotežu.
"Pravilna ishrana i izbegavanje nepoželjnih namirnica može značajno pomoći u obnovi zdravog mikrobioma nakon terapije antibioticima", kaže dr. Linda Šije, specijalistkinja interne medicine i direktorka za kulinarsku i životnu medicinu u Kaiser Permanenteu.
Prebiotička hrana
"Prebiotici su vrsta neprobavljivih vlakana koja služe kao hrana za korisne crevne bakterije, pomažući im da se razmnože i obnove nakon što ih antibiotici oslabe", objašnjava dr. Ring.

Shutterstock
Namirnice bogate prebioticima uključuju:
• bobičasto voće
• šparoge
• jabuke
• beli luk
• luk
• listove maslačka
• koren cikorije
• integralne ovsene pahuljice
• zelene (nezrele) banane
Bonus video: