Osobe s visokim krvnim pritiskom trebale bi jesti više hrane bogate kalijumom poput banana, tvrdi tim naučnika sa sedištem u Kanadi.
"Naše istraživanje sugeriše da bi dodavanje više hrane bogate kalijumom u ishranu, poput banana ili brokolija, moglo imati veći pozitivan učinak na krvni pritisak nego samo smanjenje soli", rekla je Anita Lejton sa Univerziteta Vaterlo.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Shutterstock
Obično svrstana pored paradajza kao voće koje se najviše konzumira u svetu, banana je popularna kao zasitan međuobrok pun energije i kao preventiva mamurluku zbog kalijuma, koji je čini obaveznom konzumacijom i za osobe s hipertenzijom.
"Praljudi su jeli puno voća i povrća i kao rezultat toga moguće je da su regulatorni sastavi našeg tela evoluirali da najbolje funkcionišu s ishranom s visokim udelom kalijuma i niskim udelom natrijuma", rekla je Melisa Stedt, glavna autorka istraživačkog rada objavljenog u američkom časopisu bubrežne i opšte fiziologije.
"Današnja zapadnjačka ishrana ima mnogo više natrijuma, a manje kalijuma. To može objasniti zašto se visoki krvni pritisak nalazi uglavnom u industrijalizovanim društvima, a ne u izolovanim društvima", kaže Stedt.

Shutterstock
Problem slane prerađene hrane
Povećana konzumacija slane prerađene hrane dovela je do porasta takozvanih bolesti životnog stila kao što su dijabetes i bolesti srca jer sve više i više ljudi usvaja sedelački, manje fizički zahtevan posao, kao i uopšteno stil života.
A s visokim krvnim pritiskom koji pogađa procenjenih 30 odsto odraslih osoba u svetu, prevalencija moždanog udara i bolesti bubrega je porasla.

Shutterstock
“U poslednjih nekoliko godina, učestalost hipertenzije porasla je na svetskom nivou,” upozoravaju istraživači, pripisujući porast faktora poput “starenja globalne populacije i povećane izloženosti rizičnim faktorima životnog stila, uključujući smanjenu telesnu aktivnost i popularnost zapadnjačke ishrane”, tumači tim naučnika.
Bonus video: