Spušta pritisak u momentu: Ako brojke na aparatu pređu ovu granicu, ove namirnice su prva pomoć

Slobodanka Ćorić Vesti 09.08.2023 09:40 0

Istraživanja su pokazala da uključivanje određenih namirnica u vašu ishranu, posebno onih bogatih specifičnim hranljivim materijama kao što su kalijum i magnezijum, snižava nivo krvnog pritiska

Spušta pritisak u momentu: Ako brojke na aparatu pređu ovu granicu, ove namirnice su prva pomoć

pixabay

Način života je potisnuo nekadašnje postulate da visok krvni pritisak pogađa samo starije, a danas sve više pogađa mlađe ljude. Panika nastaje kada brojevi na aparatu za pritisak pređu granicu normale, koja za normalan krvni pritisak iznosi: sistolni 120 mmHg i ispod; dijastolni 80 mmHg i ispod.

Kod mlađih pacijenata primećeno je ne samo povećanje krvnog pritiska, već i porast infarkta, a stručnjaci to pripisuju lošem načinu života, prekomernoj težini ili nedostatku fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Ako ste primetili da često imate visok krvni pritisak, vreme je da se obratite lekaru.

A da biste ga prirodno smanjili, evo nekoliko saveta: Dijeta za zdravlje srca preporučuje se svim osobama sa visokim krvnim pritiskom, uključujući i one koji uzimaju lekove za krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da uključivanje određenih namirnica u vašu ishranu, posebno onih bogatih specifičnim hranljivim materijama kao što su kalijum i magnezijum, snižava nivo krvnog pritiska.

Prema istraživanju, dodavanje određenih namirnica kao što su lisnato povrće, bobičasto voće, pasulj, sočivo, semenke, masna riba, agrumi i šargarepa u obroke i grickalice može vam pomoći da postignete i održite optimalni nivo krvnog pritiska.

Šta smanjuje pritisak

Beli luk se takođe pokazao kao efikasan prirodni lek za zdravlje tela i jačanje imunog sistema, kao i za snižavanje krvnog pritiska. Evo svih namirnica koje su dobre za snižavanje visokog krvnog pritiska:

  • Citrusno voće - grejpfrut, pomorandže, limun
  • Losos i druge masne ribe blitva
  • Seme bundeve
  • Pasulj i sočivo
  • Bobice
  • Amarant i druga cela zrna
  • Šargarepa
  • Celer
  • Paradajz i proizvodi od paradajza
  • Brokoli
  • Grčki jogurt
  • Određeno bilje i začini (šafran, limunska trava, crni kim, ginseng, cimet, kardamom, bosiljak, đumbir...)
  • Čia i laneno seme
  • Cvekla i sok od cvekle
  • Spanać

Najbolji čaj za visok krvni pritisak

Neki od najboljih čajeva koji se preporučuju osobama sa visokim krvnim pritiskom su kamilica, lavanda, ruža i hibiskus. Ovi čajevi su poznati po svojoj sposobnosti da snize krvni pritisak i poboljšaju zdravlje srca. I na kraju, redovno šetajte i vežbajte, smanjite unos natrijuma (soli), pijte manje alkohola, smanjite unos kofeina i nikotina da biste smanjili visok krvni pritisak. I obavezno se konsultujte sa svojim lekarom!

 

Većina ljudi, kao i lekara, greši prilikom merenja pritiska, što rezultira pogrešnim vrednostima. Jedan od osnovnih preduslova za dobijanje tačnih rezultata pri merenju krvnog pritiska je pravilan izbor veličine manžetne, kao i njeno pravilno postavljanje. Mora da odgovara obimu vaše nadlaktice.

Zbog toga bi univerzalna manžetna za krvni pritisak koju koristi većina lekarskih ordinacija mogla biti opasna po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, otkrila je da standardne manžetne za krvni pritisak mogu dati netačna očitavanja za pacijente.

 Tačni rezultati su kritični u dijagnostici stanja kao što je visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, koji je vodeći uzrok srčanih bolesti širom sveta. Stručnjaci upozoravaju da se najčešće koriste manžetne srednje veličine. To je veličina kojom se krvni pritisak najčešće meri kod kuće. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins analizirali su očitavanja krvnog pritiska kod 195 odraslih osoba sa širokim opsegom obima srednjeg dela ruku.
 

Komentari (0)
Loading