Zapiši! Kardiolog je otkrio koliko često treba da merite krvni pritisak

Slobodanka Ćorić Vesti 15.07.2023 08:41 0

Ako krvni pritisak padne prenisko ili previsoko, to može biti fatalno, pa je važno da znate šta je najbolje za vas i da ga držite dalje od opasnih zona

Zapiši! Kardiolog je otkrio koliko često treba da merite krvni pritisak

Shutterstock

Vaš krvni pritisak se smatra ključnim „vitalnim znakom“ jer je jedan od najvažnijih pokazatelja zdravlja srca, koji pokazuje rizik od srčanih oboljenja, srčane insuficijencije i srčanog udara. Krvni pritisak se odnosi na silu koju vaša krv vrši na zidove krvnih sudova, posebno arterija, dok je srce pumpa kroz vaše telo.

Ako krvni pritisak padne prenisko ili previsoko, to može biti fatalno, pa je važno da znate šta je najbolje za vas i da ga držite dalje od opasnih zona, piše The Healthi. Koliko često treba da merite krvni pritisak? „Preporučujem većini pacijenata da mere krvni pritisak jednom ili dva puta nedeljno“, kaže dr. Iu-Ming Ni, kardiolog u Kalifornijskom medicinskom centru.

"Ali trebalo bi da ga merite svakodnevno ako imate ozbiljne bolesti srca ili prilagođavate lekove." On ističe da je ključno zapisati rezultate merenja pritiska: „Zapiši. Ne mogu ovo dovoljno naglasiti. Vremenom pratimo krvni pritisak da vidimo da li ima promena, tako da ga morate pratiti”. Možete koristiti papirni dnevnik, aplikaciju za telefon, kompjutersku tabelu ili elektronski zapis na meraču krvnog pritiska.

 
Komentari (0)
Loading