Pakao za organizam: Ako svakog dana jedete puter, bolje ga zamenite ovom namirnicom, mnogo je zdravija

Ana Klikovac Vesti 07.03.2025 12:38 0

Sada stručnjaci upozoravaju ljude da obrate pažnju na ove rezultate...

puter

Shutterstock

Konzumiranje previše putera moglo bi skratiti životni vek, pokazala je šokantna nova studija—dok biljna ulja mogu produžiti život.

Istraživači iz Harvard Medical School otkrili su da osobe koje jedu najviše putera imaju 15% veći rizik od smrti (od bilo kog uzroka) u poređenju s onima koji ga konzumiraju najmanje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

S druge strane, visok unos biljnih ulja—poput kukuruznog, maslinovog i ulja repice—delovao je pozitivno na zdravlje i dugovečnost.

Prateći više od 221.000 Amerikanaca tokom perioda od 50 godina, naučnici su analizirali ishranu učesnika putem upitnika o hrani i došli do revolucionarnog otkrića.

Zamenom putera biljnim uljima—bilo koje vrste—rizik od smrti smanjivao se za skoro 20%.

Štaviše, svakih 10 g biljnog ulja dnevno smanjivalo je rizik od smrti od raka za 11%, dok je rizik od smrti usled srčanih bolesti opadao za 6%.

S druge strane, povećanje unosa putera za 10 g dnevno povećavalo je rizik od smrti od raka za 12%.

Jednostavnom zamenom jednog komada putera ekvivalentnom količinom biljnog ulja, učesnici su smanjili rizik od smrti za 17%.

maslac

Shutterstock

 

Tokom trajanja studije, ukupno je preminulo 50.932 učesnika—od toga 12.241 zbog raka, a 11.240 zbog srčanih bolesti.

Sada stručnjaci upozoravaju ljude da obrate pažnju na ove rezultate.

„Ovo je važna studija koja pokazuje da ljudi koji biraju puter ne žive tako dugo kao oni koji se odlučuju za biljna ulja,“ rekao je dr Tom Sanders, profesor emeritus za ishranu i dijetetiku na koledžu ,,King’s College London".

„Puter sadrži visok nivo zasićenih masti, neke trans masti i vrlo malo polinezasićenih masti.

Nasuprot tome, nehidrogenizovana sojina, kanola i maslinova ulja imaju nizak nivo zasićenih masti, a bogata su nezasićenim mastima.“

„Glavna poruka je da je zdravije birati nezasićena biljna ulja umesto putera.

Ovo je posebno važno jer su biljna ulja često na meti negativnih komentara na društvenim mrežama, zasnovanih na neutemeljenim tvrdnjama o njihovoj štetnosti—za razliku od ove studije, koja jasno povezuje puter sa većom smrtnošću.“

ulje

Shutterstock

 

Zasićene masti već su dugo poznate po tome da povećavaju nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Ovo se dešava kada se masne naslage nakupljaju u krvnim sudovima, sužavajući ih i povećavajući rizik od moždanog udara.

Prekomerna konzumacija zasićenih masti takođe može dovesti do gojaznosti, koja je poznat faktor rizika za dijabetes tipa 2.

Puter se sastoji uglavnom od zasićenih masti, zbog čega British Heart Foundation savetuje one koji brinu o nivou holesterola da ga zamene margarinom, koji se pravi od biljnih ulja.

Biljna ulja sadrže veći udeo nezasićenih masti, poput polinezasićenih i mononezasićenih masti, koje su korisne za zdravlje srca.

Međutim, nisu sva ulja ista.

Ulja iz semenki—kategorija biljnih ulja koja uključuje ulje repice, suncokreta, lana, kukuruza i grožđa—nedavno su naišla na kritike naučnika koji ih povezuju sa bolestima poput tipa 2 dijabetesa, srčanih oboljenja, depresije, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Čak su i dve nove studije sugerisale da ova ulja mogu doprineti povećanju broja obolelih od raka.

Shutterstock/Halfpoint

Shutterstock/Halfpoint

 

Razlog za zabrinutost je visok nivo omega-6 masnih kiselina u ovim uljima. Smatra se da one podstiču upalne procese, koji mogu ubrzati rast raka i oslabiti sposobnost tela da se bori protiv tumora.

Jedna studija objavljena u časopisu Clinical Oncology pokazala je da su muškarci sa rano otkrivenim rakom prostate koji su izbacili ulja iz semenki iz ishrane i povećali unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama (poput lososa) imali sporiji napredak bolesti.

Podeljena mišljenja među stručnjacima

Ipak, neki naučnici tvrde da su omega-6 masne kiseline korisne i čak neophodne za zdravlje.

Linolna kiselina, najčešći oblik omega-6 u uljima iz semenki, pomaže u održavanju zdrave kože i predstavlja ključni deo ćelijskih membrana.

Takođe, istraživanja pokazuju da osobe s većim unosom linolne kiseline imaju niži rizik od smrti usled srčanih bolesti, jer ona pomaže u snižavanju nivoa ,,lošeg" holesterola, prenosi Daily Mail

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)