Stalno podrigujete? Doktori otkrivaju 7 razloga zašto se to dešava, nisu uopšte naivni

Vesti 24.10.2024 11:32 0

Prema dr. Robison, normalno je podrigivati 25 do 30 puta dnevno

podrigivanje

Shutterstock

Povremeno podrigivanje je sasvim normalno, ali šta kada se dešava prečesto? Stručnjaci otkrivaju nekoliko razloga zbog kojih možete podrigivati više nego inače i načine kako postići olakšanje.

Podrigivanje, kao i bilo koji drugi telesni procesi, ima svoju svrhu. ,,Glavna funkcija podrigivanja je izbacivanje vazduha iz želuca. Svaki put kada jedete ili gutate, progutate malo vazduha, tako da je uobičajeno podrigivati nakon jela," kaže za Women's Health gastroenterologinja Lindsi Saut Robison. Gastroenterolog Endru Bokser dodaje da podrigivanje pomaže oslobađanju pritiska u gastrointestinalnom traktu.

Šta je normalno kada je u pitanju podrigivanje? Svačije telo je drugačije pa će neki ljudi podrigivati manje ili više od drugih. Bokser objašnjava da je to zato što neki ljudi imaju veći želudac ili mogu bolje zadržati gasove, dok drugi imaju manji želudac i osećaju veću nelagodnost od nakupljanja gasova. Pored toga, neki ljudi prirodno proizvode više gasova, što može dovesti do više podrigivanja.

creva

Profimedia

 

Prema dr. Robison, normalno je podrigivati 25 do 30 puta dnevno. No, ako podrigivanje postane prekomerno i počne uticati na kvalitet vašeg života, to može biti znak da je vreme da zakažete pregled kod svog lekara.

Ipak, često podrigivanje nije uvek problematično. Robinson objašnjava da to jednostavno može biti posledica određene životne navike ili nečega u vašoj trenutnoj ishrani, poput žvakanja žvakaće gume ili pijenja gazirane vode.

Težak obrok

Sfinkter (mišić u obliku prstena) na dnu jednjaka, poznat kao donji ezofagealni sfinkter, služi kao ventil između vašeg jednjaka i želuca, zadržavajući hranu i probavne sokove. Robinson objašnjava da sve što opušta taj mišić omogućava ulazak više vazduha, što uzrokuje da podrigujete više. Čimbenici koji doprinose opuštanju sfinktera uključuju masnu hranu, mentu, čokoladu, kafu i alkohol. Takođe možete doživeti refluks kiseline ili žgaravicu jer sadržaj vašeg želuca može poteći nazad u jednjak kada se sfinkter opusti.

Intolerancija na hranu

Ako imate problema s probavom određene hrane, možda imate intoleranciju ili osetljivost na hranu. To može dovesti do simptoma poput bolova u stomaku, proliva ili crevnih gasova, a gastroenterolog Bryan Curtin smatra da to može biti uzrok prekomernog podrigivanja. Ako sumnjate na intoleranciju na hranu, najbolje je potražiti pomoć nutricionista ili lekara kako biste utvrdili koju hranu vaš sistem ne podnosi dobro.

Zatvor

Dr. Kurtin kaže da bi zatvor mogao uzrokovati prekomerno podrigivanje. Prema klinici Cleveland, neki uzroci zatvora uključuju promene u ishrani ili rutini, dehidraciju, nedovoljno unošenje vlakana, nedostatak sna, lekove, sjedilački način života ili putovanja. Ako mislite da imate zatvor, pokušajte da unosite više vlakana ili se bavite fizičkom aktivnošću.

Trudnoća

Prekomerno podrigivanje vrlo je često među trudnicama. ,,Progesteron može opustiti sfinkter, tako da čak i u ranoj trudnoći žene češće podriguju," objašnjava dr. Robison. Kako beba raste, dolazi do povećanja abdominalnog pritiska, što može uzrokovati da trudnice podriguju više nego obično.

Čir na želucu

Dr. Bokser objašnjava da čir na želucu, odnosno oštećenja na sluznici želuca, mogu proizvesti višak kiseline i izazvati podrigivanje. Prema klinici Majo, takođe možete osetiti peckanje u gornjem delu stomaka (osobito nakon obroka), žgaravicu, nadutost i mučninu.

rak

Shutterstock

 

Čir obično nastaje zbog bakterijske infekcije u želucu ili uzimanja nesteroidnih protuupalnih lekova. Iako ti lekovi mogu efikasno ublažiti bol, mogu takođe uticati na sluznicu želuca kada se prekomerno koriste. Prema klinici Cleveland, do 30% ljudi koji redovno uzimaju nesteroidne protuupalne lekove razviju čir na želucu.

Nedavna bolest

,,Vaš crevni mikrobiom ima puno bakterija koje pomažu u probavi," kaže dr. Bokser. Ako ste se lečili od bolesti, ravnoteža bakterija u vašim crevima može biti poremećena, što može dovesti do čestog podrigivanja.

Prekomerni rast bakterija u tankom crevu

Stanje poznato kao SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth) se javlja kada imate previše bakterija u tankom crevu, zbog čega možete više podrigivati zbog prekomernog stvaranja gasova, kaže dr. Bokser. Ostali simptomi uključuju bolove u stomaku, zatvor, proliv, probavne smetnje, gubitak težine i refluks kiseline. SIBO se može dogoditi iz različitih razloga, uključujući komplikacije nakon nedavne operacije abdomena, strukturne probleme, ožiljke oko tankog creva ili određene lekove koji se uzimaju za Crohnovu bolest, celijakiju i dijabetes.

Kako lečiti prekomerno podrigivanje?

Lečenje zavisi od uzroka. Lekovi i promene načina života mogu pomoći u rešavanju problema. Ako primetite značajnu promenu u učestalosti podrigivanja, to je obično znak da treba da posetite lekara. ,,Ako je to nova pojava koja je počela pre tri ili šest meseci, onda je to razlog za zabrinutost," kaže dr. Bokser. Dr. Robinson dodaje da su simptomi poput iznenadnog povraćanja, oštrih bolova u rebrima ili grlu, nenamernog gubitka telesne težine ili neuspešnog pražnjenja creva koji traju duže od tri dana, znak da morate potražiti medicinsku pomoć.

Ishrana s niskom količinom FODMAP-a 

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, a hrana koja spada u ovu kategoriju može biti teška za probavu i negativno uticati na želudac. Ova ishrana pomaže u određivanju koje namirnice su problematične i obično se preporučuje osobama sa gastrointestinalnim stanjima poput sindroma iritabilnog creva i SIBO.

žena

Shutterstock

 

Neke namirnice s visokom količinom FODMAP-a uključuju jabuke, pšenicu, mleko, pavlaku, leblebije, pečurke i karfiol, pa dr. Bokser predlaže da ih izbacite iz ishrane kako biste smanjili podrigivanje. Pre nego što isprobate ishranu, posavetujte se s nutricionistom ili lekarom.

Smanjite unos gaziranih pića 

Gazirana pića mogu uzrokovati probleme s podrigivanjem jer oslobađaju ugljen-dioksid, što povećava gasove u telu. Da biste manje podrigivali, birajte običnu vodu. Ipak, neće svi imati istu reakciju na gaziranu vodu, pa obratite pažnju na to kako se osećate nakon konzumiranja.

Izbacite žvakaće gume 

Žvakaća guma može biti još jedan krivac za prekomerno podrigivanje. ,,Svako pojačano gutanje vazduha može izazvati podrigivanje, a ljudi koji žvaču žvakaću gumu gutaju mnogo više vazduha," objašnjava dr. Robison. Ograničite se na jednu do dve žvakaće gume dnevno ili ih potpuno izbacite.

Izbegavajte kasne obroke 

Ako idete spavati odmah nakon jela, to može izazvati probavne smetnje. Dr. Bokser preporučuje da jedete nekoliko sati pre spavanja kako biste izbegli stvaranje gasova.

Uzimajte probiotike 

Probiotici podstiču zdrav crevni mikrobiom i smanjuju probavne smetnje koje su čest uzrok prekomernog podrigivanja. ,,Hrana je najbolji način da dobijete probiotike, stoga jedite kimči, kombuča, kiseli kupus i jogurt," kaže dr. Bokser. Ako ova hrana nije dostupna ili vam se ne dopada, možete uzeti probiotike u obliku suplemenata. Međutim, gastroenterolog Stiven Čeng napominje da su dokazi o učinkovitosti probiotika za simptome poput prekomernog podrigivanja ograničeni.

Jedite sporije i manje obroke 

Dr. Bokser objašnjava da jedenje manjih, češćih obroka umesto dva do tri veća obroka može pomoći u smanjenju podrigivanja. Pokušajte da ne žurite kada jedete, jer prebrzo jedenje može povećati količinu vazduha koju gutate.

Isprobajte lekove bez recepta 

Ako želite brzo rešenje, probajte lekove koji pomažu u smanjenju gasova i nadutosti. Ipak, nemojte se oslanjati na njih kao na dugoročno rešenje, a ako se simptomi pogoršaju, obratite se lekaru. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading