Bundeva je više od samo ukrasne jesenje dekoracije - ona je prava superhrana koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Ova namirnica bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunitet i poboljšavaju opšte zdravlje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Njena niska kaloričnost čini je idealnom za sve koji žele da održe zdravu telesnu masu. Takođe, bundeva je poznata po svojim protivupalnim svojstvima, što može pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti. Uključivanjem bundeve u ishranu, možete poboljšati zdravlje srca i podstaći zdravu kožu, piše Healthline.
Poboljšava zdravlje srca
Bundeva je odličan izvor kalijuma, minerala koji je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita u telu i regulaciju krvnog pritiska. Kalijum pomaže u smanjenju negativnog uticaja natrijuma, što pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Shutterstock
Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti rizik od hipertenzije, čime se smanjuje mogućnost srčanog udara i moždanog udara. Takođe, vlakna prisutna u bundevi pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, što doprinosi zdravlju krvnih sudova. Ovaj spoj vlakana i minerala čini bundevu savršenom namirnicom za očuvanje zdravog srca.
Štiti vid
Bundeva je izuzetno bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mrežnjače i podstiče dobar noćni vid. Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti rizik od makularne degeneracije, bolesti koja je jedan od vodećih uzroka slepila kod starijih osoba.
Jača imunitet
Bundeva je bogata vitaminima A i C, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Vitamin A pomaže telu u borbi protiv infekcija održavanjem zdravih sluznica, koje su prva linija odbrane tela od mikroorganizama. Vitamin C, s druge strane, podstiče proizvodnju belih krvnih ćelija, koje su ključne za odbranu tela od patogena.
Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti trajanje i težinu prehlada te poboljšati opštu otpornost organizma na infekcije. Antioksidansi prisutni u bundevi takođe pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa, koji može oslabiti imunitet.
Bonus video: