U narodu se divlji kesten od davnina koristi za pravljenje lekovitog čaja. Veruje se da ovaj čaj pomaže u čišćenju krvnih sudova, lečenju proširenih vena i hemoroida.
Recept za čaj od divljeg kestena
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Da napravite čaj, jednu kašiku sitno iseckanog ploda divljeg kestena i kore preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti topao napitak u gutljajima. U našem narodu se od davnina koristi ovaj čaj za čišćenje krvnih sudova, lečenje proširenih vena i hemoroida, uvećane prostate.
Zašto treba da jedete pitomi kesten?
1. Bogat je vitaminom C i ima malu količinu masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje.
2. Netipičnim ga čini i obilje folata, posebno vitamina B9, koji je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.
3. Ovo jesenje voće je izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. A da bi se podmirile dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene unosite u organizam preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji balansira nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.
4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani. U svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo kestenovo brašno pokazalo se kao idealno za pravljenje kolača, sladoleda, supa i sosova.
Bonus video: