Nutricionista upozorava: Ovu hranu nikada ne smete jesti uz šolju čaja, a evo i zašto

Vesti 14.09.2024 17:28 0

Gospođa Grejson je upozorila i na druge „greške u obroku” koje mogu štetno da utiču na naše zdravlje...

čaj

Shutterstock

Prema farmaceutu i ​​nutricionistkinji Debori Grejson, ispijanje čaja ili kafe sa određenim namirnicama, kao što su crveno meso i lisnato zeleno povrće, može povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranljivih materija.

Ako odlučite da popijete šoljicu čaja uz ručak, večeru ili određene užine, upoznajte se sa malo poznatim zdravstvenim rizicima koji prate ovu naviku. Poznato je da hemikalije u ovim toplim napitcima sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe — mineral koji je od vitalnog značaja za nošenje kiseonika po telu, dajući nam energiju i jačajući imuni sistem, piše Dejli mejl.

„Ako uvek pijete čaj uz obrok, mogli biste postati anemični“, rekla je Grejson za Miror. Ona je dodala da je rizik od anemije - teškog nedostatka gvožđa - posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.

Namirnice koje su „veliko NE“ uz čaj i kafu uključuju obroke bogate gvožđem poput bifteka i goveđeg pečenja, kao i zeleno povrće poput spanaća, brokolija i kelja. Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upale.

Pored čaja i kafe, polifenoli se takođe nalaze u hrani kao što su voće, povrće i začini - iako u mnogo manjim količinama. Tanini, koji se takođe nalaze u vinu, poput oksalata, takođe su poznati po svom efektu blokiranja gvožđa. 

vino

Shutterstock

 

Smatra se da oko osam odsto žena u Velikoj Britaniji, gde je pijenje čaja gotovo obavezno, ima anemiju zbog nedostatka gvožđa, a oko tri odsto muškaraca. Simptomi mogu biti iscrpljujući; uključujući ekstremnu slabost, gubitak kose i ponavljajuće infekcije.

Gospođa Grejson je upozorila i na druge „greške u obroku” koje mogu štetno da utiču na naše zdravlje. Na primer, ona savetuje onima sa slabim apetitom koji žele da dobiju težinu ili mišiće da se uzdrže od konzumiranja previše tečnosti uz obroke. 

,,Prisustvo tečnosti u stomaku može zapravo smanjiti količinu hrane koju možete da jedete", kaže ona. "Dakle, ako ste neko ko ima loš apetit, samo uzmite gutljaj vode, ako je potrebno, ne više, i to će vam pomoći da jedete normalniju količinu hrane", dodala je ona. 

riba

Shutterstock

 

Promena vrste salate koju jedete takođe može pomoći u ublažavanju probavne smetnje nakon obroka. Gospođa Grejson kaže da gorko zelenilo, kao što su rukola i cikorija, stimuliše proces varenja i može pomoći da se telo pripremi da u potpunosti svari hranu koju jedemo. 

Ostali saveti uključuju jedenje najkasnije tri sata pre odlaska u krevet i uzdržavanje od ležanja posle jela kako biste izbegli simptome refluksa. 

Štaviše, sedenje za stolom, a ne na sofi, olakšava probavnom sistemu da razgradi hranu i smanjuje rizik od lošeg varenja, kaže gospođa Grejson. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading