Ovo povrće snižava krvni pritisak: Preporučuje se osobama starijim od 50 godina i čini čuda za zdravlje

Tatjana Badarević Vesti 11.09.2024 14:04 0

Nova studija otkrila je da redovno konzumiranje određenog povrća može pomoći u značajnom smanjenju pritiska.

povrće

Shutterstock

 

Nadopunjavanje obroka brokolijem moglo bi smanjiti rizik od smrtonosnih zdravstvenih problema, javlja Express.

Veliki broj osoba ima visoki pritisak, potencijalno smrtonosno zdravstveno stanje, koje je poznato i kao hipertenzija, a znači da srce mora više raditi kako bi pumpalo krv po telu.

To dodatno opterećuje srce, kao i druge organe i krvne sudove te može uzrokovati štetu. Takođe, visoki pritisak igra važnu ulogu u mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima i bolestima, poput bolesti srca, bolesti bubrega, moždanog udara i srčanog udara.

Jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska je ishrana. Namirnice s visokim udelom soli treba izbegavati, a neke druge zapravo mogu imati suprotan učinak.

povrće

Shutterstock

 

 

Koje povrće snižava krvni pritisak

Nova studija otkrila je da redovno konzumiranje brokolija može pomoći u značajnom smanjenju krvnog pritiska, posebno među sredovečnim i starijim osobama. Istraživači sa Univerziteta Edit Kovan u Australiji otkrili su da je jedenje otprilike četiri porcije povrća iz porodice kupusa dovelo do značajnog smanjenja sistoličkog krvnog pritiska.

"Povećanje unosa ovog povrća široko se preporučuje za smanjenje rizika od srčanih bolesti, a prethodne opservacijske studije pokazale su da povrće iz grupe kupusnjača poput brokolija, kupusa i prokulica ima jaču povezanost s nižim brojem srčanih bolesti. Međutim, ovo povrće obično čini mali udeo ukupnog unosa povrća", istakla je koautorka studije Ema Konoli.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svakog dana doručkovala je 3 jaja Ovo su rezultati 🍳 #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading