Naše telo ovaj vitamin stvara izlaganjem suncu, što dolaskom hladnih meseci postaje teže.
Manjak sunca moramo nadomestiti ishranom. Ljudima je potrebno oko 20 mikrograma vitamina D na dan. U jednom jajetu otprilike je jedan mikrogram, a u 85 grama lososa ili sardina ih je 12. Ne možemo jesti ribu svaki dan, tako da ćemo videti u kojim namirnicama ga možemo pronaći, s obzirom na to da je vitamin D ključan u apsorbciji kalcijuma, kao i u radu imunološkog i nervnog sistema.
Dobro je što su ljudi tokom letnjih meseci stvorili određene zalihe vitamina D, tako da ga telo do određenog nivoa može proizvesti samo.
Vitamin D3 najviše se nalazi u hrani životinjskog porekla, poput mleka, pavlake ili parmezana. Ribu bi, naravno, trebalo jesti više, barem dva puta nedeljno, najbolje tunu, sardine, bakalar ili losos.
Nalazi se u shiitake gljivama, ali i u biljnim napicima kao što su zobeno ili bademovo mleko.
I naravno, u pomorandžinom soku.
Bonus video: