Deca moraju da steknu ove navike: Istraživanja pokazuju da zahvaljujući njima postaju uspešniji kada porastu, a roditelji ponosniji

Vesti 31.08.2024 13:28 0

azmislite o pretvaranju svakodnevnih zadataka u prilike za učenje...

dete

Shutterstock

Osećati se uspešno kao roditelj i pomoći svojoj deci da postanu nezavisna, srećna, ispunjena i uspešna je ključno za zdrav balans između posla i privatnog života.

Jaz između detinjstva i odraslog doba je značajan, pa mnogi roditelji radije puštaju svoju decu da budu deca i fokusiraju se na učenje i igru. Međutim, studija na Harvardu koja je trajala osam decenija pokazuje koliko je važno da roditelji dodeljuju kućne poslove svojoj deci. 

Fascinantna 85-godišnja multigeneracijska studija sa istraživačkog univerziteta Ivy League u Kembridžu, Masačusets, istražuje šta ljude čini da napreduju. Kao deo ovog istraživanja koje je u toku, naučnici su procenili pozadinu preko 700 „visokih uspeha“ i otkrili snažnu vezu između obavljanja kućnih poslova i kasnijeg profesionalnog uspeha.

dete

Shutterstock

 

Ovo se može pripisati osećaju pripadnosti i odgovornosti. Deca koja su uključena u zajedničke odgovornosti imaju tendenciju da razviju jači osećaj sopstvene vrednosti. Osećaju se kao vredan deo „ekosistema“ domaćinstva, koji pomaže u negovanju empatije i veština timskog rada od malih nogu.

Prema istraživačima, kada deca doprinose porodičnim obavezama, uče da prepoznaju potrebe onih oko sebe i spremnija su da pomognu drugima. Ovo umanjuje sklonosti ka sebi, jer deca shvataju da se svet ne vrti samo oko njih. Štaviše, oni razvijaju jaču radnu etiku koja je neophodna za budući uspeh. Iako ovi atributi možda ne dolaze sami po sebi, roditelji mogu pomoći u njihovom kultivisanju kroz dosledno angažovanje u kućnim poslovima.

Kućni poslovi: Osnova za životne veštine

Dodeljivanje poslova deci znači održavanje kuće čistom i postavljanje temelja za osnovne životne veštine. Prema studiji objavljenoj u "Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics", deca koja počnu da pomažu u malim zadacima sa 4 ili 5 godina obično imaju veće samopouzdanje i sopstvenu efikasnost. Ovo ima smisla, jer čak i mala dostignuća mogu podstaći osećaj postignuća.

dete

Shutterstock

 

Kada dete završi zadatak, kao što je odlaganje igračaka, i dobije priznanje za to, ono doživljava povećanje samopoštovanja. Studija je takođe otkrila da su deca koja nisu učestvovala u kućnim poslovima verovatno bila u donjem kvintilu za prosocijalno ponašanje, akademske sposobnosti, odnose sa vršnjacima i zadovoljstvo životom. Nasuprot tome, redovni kućni poslovi bili su pozitivno povezani sa višim nivoima percipiranih društvenih, obrazovnih kompetencija i kompetencija zadovoljstva životom do trećeg razreda, bez obzira na pol, porodični prihod ili obrazovanje roditelja.

Jednostavan put do uspeha i sreće

Na kraju krajeva, pomaganje deci da razviju snažnu radnu etiku, empatiju i osećaj odgovornosti ne zahteva složenu strategiju — može biti jednostavno značiti uključenost u redovne kućne poslove. Ovaj pristup poboljšava uspeh u karijeri i povećava sreću i zadovoljstvo životom.

Razmislite o pretvaranju svakodnevnih zadataka u prilike za učenje. Na taj način ćete održavati red u vašem domu i postaviti vašu decu na put da postanu samostalne, sposobne i sveobuhvatne odrasle osobe, objašnjava Hola!

 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading