Crno dete, šta uradi? Dečak (4) napravio neviđenu štetu u muzeju, roditelji se uhvatili za glavu kada su videli haos

Vesti 29.08.2024 09:23 0

Ovaj krčag je verovatno korišćen za prenošenje namirnica, poput vina ili maslinovog ulja

dete

Shutterstock

Tokom obilaska muzeja u Izraelu sa roditeljima četvorogodišnji dečak slučajno je polomio posudu staru 3.500 godina.

Bio je to primerak grnčarije iz bronzanog doba, nastao između 2.200 godine pre nove ere i 1.500 godine pre nove ere, a smatrao se retkim pošto je bio potpuno očuvan, kažu iz Heht muzeja u Haifi za BBC.

Predmet je bio izložen na ulazu u muzej i nije bio zaštićen staklom, jer u muzeju veruju da prikazivanje arheoloških otkrića „bez prepreka" ima „posebnu draž".

Dečak je „blago povukao posudu" jer je „hteo da vidi šta se nalazi unutra", kaže Aleks, dečakov otac.

Pošto je smiri dečaka, Aleks se obratio obezbeđenju, priča otac četvorogodišnjaka.

Posle incidenta koji se dogodio pre nekoliko dana, iz muzeja su pozvali dečaka da ponovo dođe na izložbu sa porodicom i prisustvuje organizovanoj muzejskoj turi.

dete

Shutterstock

 

„Ima slučajeva namernog uništavanja eksponata i pristupamo im vrlo ozbiljno, a u tome učestvuje i policija.

„Ali, sada nije bilo tako. Ćup je slučajno oštetilo malo dete, pa reagujemo u skladu sa tim", kaže Lihi Laslo, zaposleni u muzeju, za BBC.

Muzej je angažovao specijalistu za konzervaciju arheoloških dragocenosti kako bi popravio štetu, koji će biti „brzo" biti vraćen na prvobitno mesto.

Porodici dečaka je „laknulo" jer znaju da će u muzeju ponovo sastaviti predmet, ali im je „žao zbog toga što više neće biti isti", kaže otac Aleks.

„Kad god je moguće, predmeti se izlažu bez prepreka ili staklenih zidova", što će se nastaviti „bez obzira na incident", kažu iz muzeja.

Ovaj krčag je verovatno korišćen za prenošenje namirnica, poput vina ili maslinovog ulja.

Nastao je pre vladavine biblijskih kraljeva Davida i Solomona i karakterističan je primer grnčarije iz regije Kanan na istočnoj obali Sredozemnog mora.

Slične primerke su arheolozi pronalazili uglavnom polomljene ili nepotpune, zbog čega je otkriće ovog suda bilo „impresivno", kažu u muzeju.

Muzej Heht se nalazi u okviru Univerziteta u Haifi na severu Izraela gde se čuvaju eksponati iz oblasti arheologije i umetnosti.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading