Dete me obožava: Četiri saveta će definitivno pomoći da vas mališani više cene, otkriva psiholog

Vesti 28.08.2024 19:03 0

U ovakvom okruženju, možda se pitate gde vi, kao roditelj, možete da nađete mesto najvećem uzoru svom detetu, heroju ili osobi na koju će želeti da se ugleda kada poraste

dete

Shutterstock

Napravite mesta da biste uticali na svoje dete u svetu trenutnog zadovoljstva.

Zanimljivo mi je kako se često divimo ljudima koje nikada nismo sreli ili upoznali. Želimo da izgledamo kao ljudi koje vidimo na društvenim mrežama ili da nosimo dresove sportista koji, u nekim slučajevima, mogu biti okrutni prema drugima. Ponekad čak tražimo autograme i slike sa ljudima koji nas ne poznaju i, iskreno, nije ih briga ko smo.

devojčica

Shutterstock

 

Naša kultura je opsednuta slavom, lepotom i bogatstvom. Stoga ne čudi što su deca opsednuta slavnim ličnostima. U ovakvom okruženju, možda se pitate gde vi, kao roditelj, možete da nađete mesto najvećem uzoru svom detetu, heroju ili osobi na koju će želeti da se ugleda kada poraste.

Evo 4 načina da odgajate decu koja će vas istinski ceniti, smatra psiholog, prenosi Your Tango.

1. Budite tu za svoje dete 

Budite prisutni. Spustite telefon, prestanite da šaljete poruke, prestanite da pričate i počnite da slušate. Mislim na slušanje – očima, ušima i telom. Ne dolazite na fudbalsku utakmicu svog deteta i gledajte u telefon sve vreme jer ažurirate svoj status ili šaljete mejl.

Shutterstock

Shutterstock

 

Deca znaju da li ste zaista tu ili ne, a samo fizičko prisustvo bez prave pažnje neće im pomoći da se osećaju povezanim sa vama. 

2. Jasno definišite svoje vreme 

Znamo da morate da radite i da tehnologija može da vas natera da stalno osećate potrebu da budete „uključeni“, ali ako detetu ne pokažete da ima vremena za posao i za igru, ono će odrasti kao da ste bili samo delimično prisutni, što za njih znači da ste većinu vremena bili odsutni. Odvojite vreme da se potpuno usredsredite na svoje dete.

3. Budite dosledni 

Doslednost je ključna u svim aspektima roditeljstva. Tako bebe, mališani i deca uče šta mogu da očekuju i šta se od njih očekuje. Ako ovo zvuči kao zastrašujući zadatak, izaberite najvažnije oblasti na osnovu uzrasta deteta i budite dosledni. Možda to znači da uvek budete kod kuće na večeri, da im čitate knjige ili da ih redovno uzimate iz škole. Šta god da je, doslednost je prilika za povezivanje. 

dete

Shutterstock

 

Bilo da dete ima 5 godina i priča o poslednjoj reči koju je naučilo da piše ili ima 15 godina i ima problema sa prijateljima, vaša stalna aktivna uključenost u odnos sa njim je ključ da se dete oseća zaista važnim. Tako je jednostavno i teško u isto vreme. 

4. On se divi talentima, a ne ljudima 

Ovu naviku je važno usaditi već u ranom uzrastu deteta. Umesto da kažete da volite određenog sportistu ili glumca, recite da volite način na koji igraju ili glume. 

Deca moraju rano da nauče da te ljude ne poznajemo lično, pa stoga nemaju pojma kakav je njihov karakter ili integritet u stvarnom životu. Ova suptilna promena može značajno uticati na to kako društvo obožava slavne ličnosti i gde će vaša deca tražiti uzore. Nikad nije kasno za početak. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading