Ovo sigurno niste znali: Postoji bizaran razlog zašto se žene porađaju u ležećem položaju i nema mnogo smisla

Vesti 13.07.2024 21:29 0

Britanska akademkinja i autorka Hana Fraj je prokomentarisala istorijski razlog porođaja na leđima i razjasnila zašto se to dešava

Porođaj

Shutterstock

Ako ste ikada gledali scenu u filmu ili seriji u kojoj se žena porađa, velika je verovatnoća da je ona ležala leđima i vrištala i da je to izgledalo veoma dramatično.

Ne kažemo da porođaj nije bolan, ali porođaj u ležećem položaju bi mogao da bude još bolniji.

Ispostavilo se da su se žene ranije porađale u stajaćem položaju ili sedele u ,,porođajnim stolicama".

Porođaj u ležećem položaju je počeo da se praktikuje 1700-ih, i za to je zaslužan jedan muškarac.

Rečeno je da je poslednji francuski kralj Luj XVI bio opsednut naukom koja stoji iza porođaja i kako se ženska tela pripremaju i uspevaju da donesu dete na svet.

Prema Američkom časopisu za javno zdravlje Loren Dandes, kralj je bio toliko zainteresovan da razume i dalje proučava porođaj da je insistirao na tome da se njegove žene i ljubavnice porađaju ležeći kako bi mogao bolje da vidi proces.

porođaj

Shutterstock

 

Stekao je mnogo iskustva pošto je imao 22 dece tokom 76 godina života, i nesvesno je pokrenuo trend porođaja u ležećem položaju.

Kada je javnost čula da se francuski plemići rađaju na leđima, ta pozicija je postala uobičajena za sve žene širom sveta.

Ipak, zapravo može biti bolnije ležati na leđima tokom porođaja, a to je zbog toga što telo ograničava kretanje i beba mora da se gura na gore kroz porođajni kanal i da ide protiv gravitacije.

Britanska akademkinja i autorka Hana Fraj takođe je prokomentarisala istorijski razlog porođaja na leđima i razjasnila zašto se to dešava.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hannah Fry (@fryrsquared)

 

Objavu su preplavile žene koji su dodale da su im druge pozicije bile mnogo udobnije kada su se porađale.

Jedna osoba je napisala: ,,Posle 34 sata porođaja,medicinska sestra mi je rekla da stanem na ruke i kolena kada je doktor izašao iz sobe. Ubrzo sam uspela da se porodim."

Druga osoba je rekla: „Moja bivša žena je bila apsolutna boginja kada je rodila našu ćerku dok je stajala na rukama i nogama. Babica je pokušala da dominira situacijom govoreći da joj se ne sviđa takav porođaj. Moja žena je vikala: „Vreme je za moj plan porođaja!' i nastavila - zadivljujuće fantastično!"

beba

Shutterstock

 

Treća osoba se takođe izvinila i dodala: „Kao muškarac i sin akušera, toliko mi je neprijatno što su muškarci doneli toliko fundamentalno pogrešnih odluka za žene“.

Dakle, ako se ikada budete porađali i budete razmišljali kako je užasno ležati na leđima dok se spremate da gurate, znajte da je za to kriv Luj XVI, prenosi Tyla.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading