Korišćenje tampona je opasno: Naučnici došli do zabrinjavajućih otkrića, ovo treba svaka žena da zna

Tatjana Badarević Vesti 12.07.2024 17:30 0

Istraživanje je otkrilo da su u tamponima pronađeni metali koji uzrokuju demenciju i neplodnost kod žena.

tamponi

Shutterstock

 

Tamponi mogu biti posebno opasni jer koža vagine ima veći potencijal za hemijsku absorpciju od kože na drugim delovima tela, navodi Futurity.

Međutim, naučnici veruju da su uprkos tome tamponi još uvek nedovoljno istraženi, a novom studijom je dokazano da milioni tampona sadrže otrovne materijale poput arsena i olova, što ih čini opasnima za zdravlje.

tamponi

Shutterstock

 

 

Otkriveni metali u tamponima

"Uprkos velikom potencijalu za zabrinutost za zdravlje, vrlo je malo istraživanja provedeno za merenje štetnih materija u tamponima. Koliko znamo, ovo je prvo istraživanje koje proučava količinu metala u tamponima. Zabrinjavajuće, pronašli smo koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući otrovne metale poput arsena i olova", rekla je Dženi A. Širston, postdoktorka na UC Berkeley School of Public Health.

Naravno da je ovo saznanje alarmantno, ali strašnije su zdravstvene posledice koje dolaze prisutnošću ovih metala u tamponima koje koriste žene širom sveta.

"Utvrđeno je da metali povećavaju rizik od demencije, neplodnosti, dijabetesa i raka. Mogu oštetiti jetru, bubrege i mozak, kao i kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem. Takođe, metali mogu naštetiti zdravlju majke i razvoju fetusa", stoji u istraživanju.

tamponi

Shutterstock

 

 

"Iako su toksični metali uvek prisutni te smo izloženi njihovom negativnom uticaju u niskim koncentracijama u bilo kojem trenutku, studija jasno pokazuje da su metali takođe prisutni u menstrualnim proizvodima i da žene mogli biti izložene većem riziku od izlaganja metalima korištenjem ovih proizvoda", rekla je koautorka istraživanja Ketrin Šiling, docentkinja na Univerzitetu Columbia Mailman School of Public Health.

Istraživači su izjavili da će daljnje studije pokazati koliko tih metala može iscuriti iz tampona i absorbirati se u telo, kao i merenje prisutnosti drugih hemikalija.

"Stvarno se nadam da proizvođači testiraju svoje proizvode na metale, a posebno na one otrovne. Potrebno je tražiti bolje označavanje tampona i drugih menstrualnih proizvoda", rekla je Dženi.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading