Majci je slala pisma iz sirotišta, a onda saznala tragičnu vest: Preminula slavna doktorka Rut Vesthajmer u 96. godini života

Vesti 13.07.2024 20:28 0

Tokom 1980-ih „Dr. Rut“ postala je jako popularna i gostovala je u nekoliko televizijskih emisija...

Rut

Chris Delmas / AFP / Profimedia

Preminula je dr. Rut Vesthajmer, terapeutkinja koji je postala fenomen pop kulture 1980-ih zbog svog otvorenog i duhovitog pristupa ljudskoj s**alnosti. Imala je 96 godina.

Nekadašnja voditeljka radio tok-šoua umrla je u petak, 12. jula, potvrdio je u subotu, 13. jula za People, njen publicista Pjer Lehu, koji je zajedno sa Vestajmerovom pisao knjige,.

,,Bila je mirna kada je preminula. Njen sin i ćerka su bili sa njom i držali je za ruku u tom trenutku", kaže Lehu, dodajući: ,,Bilo je najmirnije moguće. Imala je 96 godina."

„Neverovatno je, bilo je stvari koje su se još dešavale u njenom životu. Ove jeseni izlazi knjiga sa Alison Gilbert i neko želi da snimi biografski film o njoj", dodao je on.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jim Johnson (@njla28)

 

Vesthajmer je u junu 2023. godine razgovarala sa magazinom People o tome šta ju je najviše iznenadilo u njenom životu.

„To što sam postala poznata“, rekla je tokom proslave 95. rođendana. „To što imam divnu ćerku, zeta, divnog sina i snaju i četvoro divne unučadi."

Vesthajmer je rođena kao Karol Sigel 4. juna 1928. godine u Karlštatu, u Nemačkoj, kao jedino dete pravoslavnih Jevreja, Irme (rođena Hanauer) i Juliusa Sigela, koji je bio veletrgovac i sin porodice za koju je Irma radila. Otac joj je rano nametnuo judaizam, koji ju je redovno vodio u sinagogu u frankfurtskom okrugu Nordend, gde su živeli. U januaru 1939. godine majka i baka poslale su je u sirotište jevrejske dobrotvorne organizacije u mestu Hajden u Švajcarskoj. 

Njen rani život tokom holokausta obeležio je njeno vreme boravka u Švajcarskoj. Njenog oca nacisti su oteli nedelju dana nakon Kristalne noći, 1938. Njena majka i baka odlučile su da je Nemačka preopasna zbog napetosti i nacističkog nasilja, pa su je poslali pomoću „Kinder Transport“-a, prevoza kojim su prevozili jevrejsku decu u Švajcarsku. Ona je sa 11 godina poslata u sirotište u Švajcarskoj, a mlađoj deci je preuzela ulogu negovateljice. Nije joj bilo dozvoljeno da uči pa se služila udžbenicima dečaka iz sirotišta.

Dok je bila u sirotištu, dopisivala se sa majkom i bakom putem pisama. Kad su pisma prestala 1941, ona je znala da više neće čuti ništa od njih. Otac joj je ubijen u koncentracionom logoru Aušvic 1942. godine. Njena majka je ubijena tokom holokausta, ali ne postoje konkretne informacije o njenoj smrti, niti o tome kako i kada je umrla. U bazi podataka u Svetskom centru za sećanje na holokaust njena majka kategorisana je kao nestala.

Medijska karijera dr. Rut započela je 1980. kada je u Njujorku vodila radio emisiju "Se**ally Speaking" (Se**alno govoreći). Ovu priliku dobila je nakon predavanja njujorškim emiterima o potrebi se**alnog obrazovanja kako bi se lakše nosila sa problemima kontracepcije i neželjenih trudnoća. Beti Elam, menadžerka za odnose sa zajednicom na televiziji gde je Rut radila, bila je impresionirana razgovorima sa njom i ponudila je 25 dolara sedmično da naprave emisiju, koja je počela kao 15-minutna emisija emitujući se svake nedelje u ponoć.

Do 1983. godine njena emisija bila je najbolje ocenjena radio emisija u tom području, a 1984. godine En-Bi-Si Radio počeo je da je emituje u celoj zemlji kao emisija ,,Dr. Ruth Show". Producirala je svoju radio emisiju do 1990. godine. Ona je pomogla u revolucionarnom razgovoru o se**u i se**alnosti na radiju i televiziji, a bila je primećena jer je imala "akcenat koji bi samo psiholog mogao da voli". Postala je poznata po tome što je bila otvorena i duhovita. Ona je takođe bila visoka svega 140cm.

Tokom 1980-ih „Dr. Rut“ postala je jako popularna i gostovala je u nekoliko televizijskih emisija.

Između 2001. i 2007. je vodila TV emisije za decu.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Razvodi se zavodnik iz telenovela kojeg su žene obožavale! #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok #divorce #tv ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading