Prestani da cmizdriš: Iskorenite lošu naviku kod svog deteta uz pomoć 3 jednostavna saveta, preporučuje psiholog

Vesti 05.04.2024 20:48 0

Da bi ova tehnika funkcionisala, roditelji moraju da reaguju na ovaj način i sa 100% doslednosti...

dete

Shutterstock

Koliko god da imaju razumevanja, prigovaranje može da naljuti i naljuti čak i najstrpljivije roditelje do te mere da redovno popuštaju detetovom zahtevu samo da prestanu sa galamom.

Dok neka deca odustaju od navike da se tuku već u prvom ili drugom razredu, druga ova navika može potrajati malo duže. Većina roditelja traži od svoje dece da prestanu da kukaju, ali to verovatno neće sprečiti dete da kuka ako je loše raspoloženo, frustrirano, umorno, gladno ili se oseća loše.

Iako mališani mogu imati problema da kontrolišu svoje cviljenje, oko 3 ili 4 godine dete bi trebalo da bude u stanju da izgovori iste reči, bez muke i kukanja. Pitanje je kako ih roditelji mogu naterati da promene ton glasa?

dete

Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

 

Na sreću, postoji jednostavan trik koji roditelji mogu koristiti i koji može sprečiti da kuknjava postane navika. Iako su mnogi roditelji svesni ove tehnike, ona često ne uspe kada je isprobaju jer se ne pridržavaju ključnog uslova postavljanja granica i truda da promene naviku, što je apsolutna 100% doslednost, objašnjava psiholog za Psychology Today.

Kako uspešno smiriti cmizdrenje?

1. Od deteta treba tražiti da govori normalnim tonom glasa, a ne otegnutim, bebinim glasom. Nije na odmet reći detetu da su bebe te koje plaču i kukaju, a ono više nije beba, pa bi bilo bolje da priča svojim „normalnim“ glasom. Takva primedba obično stvara dobru osnovu za mirniju diskusiju.

2. Ignorišite tračeve. Ako ste mirnim tonom rekli „ne“, pa čak i objasnili zašto mališan nešto ne može da dobije, dete vas je čulo, a ignorisanjem plača pokazujete mu da nećete promeniti svoju odluku. To je ponekad teško, jer je teško videti te velike suze na licu voljenog deteta, ili je teško ostati miran kada ti nervi rade danonoćno. Ali to je izvodljivo.

3. Ponudite detetu alternativu i mogućnost izbora i priznajte njegova osećanja. Ako želi čokoladu pre doručka, recite svom mališanu "Vidim da ste uznemireni jer ne možete da doručkujete čokoladu, ali zato možete nešto drugo. Hoćeš pahuljice ili sendvič?". Ili u nekoj drugoj situaciji, "Znam da si tužan i ljut jer nećemo na igralište, ali ja ti spremam nešto zabavno kod kuće. Hoćeš li da crtaš ili ćemo da napravimo slagalicu?".

Da bi ova tehnika funkcionisala, roditelji moraju da reaguju na ovaj način i sa 100% doslednosti dok se navika ne promeni. Što ste dosledniji, navika će se brže promeniti, kaže psiholog. 
 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading