Imate pametno dete: Eksperti objašnjavaju da je ova opsesija znak visoke inteligencije kod dece

Vesti 04.04.2024 12:49 0

Još nije poznato šta je izazvalo ovo interesovanje, ali je izvesno da deca od dve do šest godina mogu da navedu više dinosaurusa od svojih roditelja...

deca

Shutterstock

Ako je vaše dete opsednuto dinosaurusima i zna sve činjenice o Tiranosaurusu - opustite se i uživajte!

Zašto? Pa, vaš ljubitelj dinosaurusa ima tendenciju da bude natprosečne inteligencije sa povećanim rasponom pažnje i biće bolji u korišćenju jezičkih veština i obradi informacija. Ukratko, deca koja vole dinosauruse biće bolji i pametniji učenici, što dokazuju tri odvojene studije posvećene onome što naučnici nazivaju „intenzivnim interesovanjima“.

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u časopisu Developmental Research, oko jedne trećine male dece će u nekom trenutku razviti „intenzivno interesovanje“ za neku temu — a jedna od najpopularnijih je opsesija dinosaurusima.

dinosaurus

Shutterstock

 

Još nije poznato šta je izazvalo ovo interesovanje, ali je izvesno da deca od dve do šest godina mogu da navedu više dinosaurusa od svojih roditelja. Pedijatrijska psihijatrijska terapeutkinja Keli Čen veruje da je ovo dokaz da možete učiti i ne znajući da to radite.

„Postavljanje pitanja, pronalaženje odgovora i sticanje stručnosti je opšti proces učenja. Istraživanje teme i usvajanje je korisno jer tako oblikujemo znanje“, objašnjava Keli Čen i dodaje da je primarni interes dece igra, pa kroz nju najbolje uče. Veliku ulogu igra i to što deca vole da pokažu da znaju više i bolje od svojih roditelja.

„Ako roditelj može da navede tri ili četiri vrste dinosaurusa, a dete 20, ono će razviti osećaj autoriteta“, kaže paleontolog Kenet Lakovara.

Navedeno istraživanje pokazalo je da interesovanje dece za određenu temu značajno opada između šest meseci i tri godine, ali ono što deca nauče kroz svoju opsesiju ostaje trajno za ceo život. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading