Reagujte na vreme: Stručnjaci savetuju kako da pomognete ljubomornom detetu, 1 stvar je ključna

Vesti 30.03.2024 18:17 0

Sva deca u nekom trenutku osećaju ljubomoru i to pokazuju kroz promene u ponašanju i postupcima koje treba rano uočiti...

deca

Shutterstock

Kako porodica raste, roditelji se trude da svoju ljubav i pažnju podjednako šire među svojom decom, ali iz perspektive dece, dolazak nove bebe obično je teško prihvatiti i tada mogu da počnu da osećaju ljubomoru.

Ako ste majka dvoje ili više dece, sigurno ste doživeli situacije u kojima jedno od njih počne da pokazuje ljubomorno ponašanje: najstariji želi bebine igračke ili ima nezgodu u toaletu, iako je naučen na nošu.

Govore stvari poput: „Ti me više ne voliš“ ili: „Tata više voli da se igra sa mojim bratom“, što dovodi do stalnih borbi. I možda dođete do tačke u kojoj ne znate šta da radite, osećate se frustrirano i pitate se kako da se nosite sa ovom situacijom koja je tako česta tokom majčinstva?

Tužna devojčica

Shutterstock

 

Imamo dobre vesti za vas: definitivno je moguće prevazići probleme izazvane ljubomorom. Stručnjaci se slažu da su ključ svega strpljenje, ljubav i poštovanje. Želite da saznate više? Evo nekoliko saveta kako da se nosite sa tim.

Prihvatite emociju

Dobro je znati da je ljubomora normalna. Zato se nemojte osećati krivim ako neko od vaše dece počne da doživljava ova osećanja, koja potiču od straha da će izgubiti ili dobiti manje vaše ljubavi i pažnje.

Prvi korak u rešavanju ljubomore na zdrav način je prihvatanje da jedno - ili više - vaše dece oseća ovu emociju, koja je deo ljudske prirode.

Neposlušno dete

Shutterstock

 

Ne mogu da biraju kada će prestati da osećaju ljubomoru. Za decu je teško razumeti i izraziti rečima ono što osećaju, i tu dolazi do uloge roditelja. Disanje, razmišljanje i korišćenje zdravog razuma i poštovanja su ključni za rešavanje ove emocije među braćom i sestrama.

Obratite pažnju na znakove

Sva deca u nekom trenutku osećaju ljubomoru i to pokazuju kroz promene u ponašanju i postupcima koje treba rano uočiti da bi se sukobi rešavali razumevanjem i ljubavlju.

dete

Shutterstock

 

Koji su znaci? Plač, durenje, bes ili agresivnost. Takođe mogu početi da govore negativne stvari o svojoj braći i sestrama, mami i tati, pokušaju da se spuste ili da se hvale sopstvenim dostignućima. Njihova muka i nelagodnost se takođe mogu manifestovati kroz fizičke simptome, kao što su glavobolja, groznica, vrtoglavica, nelagodnost i nesanica.

Podrška porodice

Kada se pojavi ljubomora, podrška porodice i jedinstvo su fundamentalni. Intervencija roditelja je neophodna da bi se ljubomorno dete osećalo bolje.

Održavanje zdrave životne situacije u porodici je važno. Da biste to uradili, možete preduzeti korake kao što je poboljšanje veze između oca i sina zabavnim aktivnostima ili šetnjama, dok mama provodi vreme sa novom bebom.

tata

Shutterstock

 

Ideja je da provedete vreme jedan na jedan sa svakim detetom i kao mama, trebalo bi da pokušate da to radite svaki dan, čak i ako je to samo 10 minuta posvećeno igri, čitanju ili ćaskanju, u zavisnosti od starosti starijeg deca, objašnjava Hola!.

U tom smislu, opcija je da svakom malom date svoj prostor u kući. Ideja je da se osećaju kao da imaju svoje malo individualno mesto u kući.

Podstičite poštovanje i ljubazno ophođenje

Ljubomorno dete može da se ponaša agresivno prema nekom od braće i sestara ili roditelja, a ako se to dogodi, važno je postaviti granice s poštovanjem.

Greška je zaustaviti nasilno ponašanje vikanjem, kažnjavanjem ili udarcem, jer će to samo izazvati nesigurnost, nisko samopoštovanje i tugu. Idealno rešenje je zaustaviti sukob, saslušati uzroke, pokušati ih razumeti i usmeriti ih na pozitivan način. Ali ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo dozvoliti da se to ponovi. Takođe treba da izbegavate da upoređujete svoju decu i ukazujete na njihove mane drugim ljudima.

Zadovoljavanje potreba svakog deteta, na osnovu njegovog uzrasta, ključ je da se osigura da će se povezati sa svojim emocijama. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading