Čuveni psiholog Mihail Labovski savetuje: Ova pravila bi trebalo da sledite ako želite da budete idealni roditelji

Olja Jelić Vesti 28.03.2024 15:34 0

Poznati ruski psiholog Mihail Labovski podelio je svoje profesionalno iskustvo i otkrio pravila koja bi trebalo da slede idealni roditelji.

Mihail Labovski

Printscreen/Youtube

Poznati ruski psiholog Mihail Labovski podelio je svoje profesionalno iskustvo i otkrio pravila koja bi trebalo da slede idealni roditelji.

"Mame mi često dolaze i pitaju kako pomoći šesnaestogodišnjaku da izabere profesiju ili koji će fakultet upisati. Nažalost, kasnite", rekao je u uvodu.

On smatra da je decu potrebno učiti da biraju od rođenja, odnosno čim mogu odgovoriti.

"Pitajte dete šta će za doručak - jaja na oko ili omlet? Veština donošenja odluka pomaže deci da kasnije odaberu profesiju, pa čak i životnog partnera", otkrio je jednu od tajni.

Prema rečima psihologa, važno je da dete već u dobi od šest godina dobija džeparac.

"Dete može potrošiti sve na slatkiše ili uštedeti za igračku, ali naučiće kako da troši novac, što je vrlo važno", pojasnio je.

Zašto deca protestuju kada ih zamolimo da operu sudove?

Njegov savet roditeljima je da ne teraju djecu na čišćenje. Kaže da se fizički rad najbolje usvaja kroz igru.

"Ako dete od tri ili četiri godine iz zabave ili kroz igru pere sudove, onda sa deset godina zbog toga neće da protestuju", napomenuo je.

Labovski se oštro protivi ekranima za vreme jela. Kaže da dete, koje gleda crtane filmove dok jede, ne uživa u hrani, već mehanički žvaće.

"Stavite tanjir na sto i maknite ga za 15 minuta. Ako dete nije pojelo, nema veze, ješće kasnije", savetuje psiholog.

Stručnjak je siguran i u to da roditelji ne bi trebali da provode vrijeme s decom, kada za to nemaju volje.

"Deca sve osete. Bolje je provesti sa djetetom 20 minuta dnevno, ali sa zadovoljstvom. Ostatak vremena posvetite sebi i svom razvoju. Uostalom, najbolja stvar koju možete dati svojoj deci je primer", navodi.

"Fizičko kažnjavanje nije vaspitna metoda, već agresija roditelja"

Upozorio je i da devcu nikada ne treba tući.

"To nije vaspitna metoda, to je vaša agresija. Dete ne razumije zašto ga tuku, samo se boji kao životinja. Fizičko nasilje izravan je put do neuroze. Ako ne možete da se nositi sa agresijom, idite kod psihologa", sugerisao je Mihail.

Glavni savet koji Mihail Labovski daje roditeljima je da vole svoju decu.

"Nemoguće je preterano voleti dete! Često grlite svoju decu i govorite im da ih volite. Samo ljubav vašoj deci može dati samopouzdanje i srećnu odraslu dob", zaključio je.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading