Kakve mame rađaju pametnu decu: Zbog jedne njene osobine mališani imaju visoku inteligenciju

Slobodanka Ćorić Vesti 28.03.2024 16:42 0

U ovoj fazi detetovog života, njegov mozak ima veliku zalihu plastičnosti, odnosno sposobnost da se menja u zavisnosti od iskustva koje dete dobije

porođaj

Shutterstock

Zahvaljujući pozitivnim emocijama, majčin mozak počinje da radi "u istom ritmu" sa mozgom bebe, što doprinosi razvoju njegove inteligencije.

Psiholozi sa Univerziteta u Kembridžu (Velika Britanija) koristili su elektroencefalografiju (EEG) da vide šta se dešava sa signalima u mozgu majke i bebe kada komuniciraju. Ispostavilo se da u ovom trenutku moždani talasi (oscilacije u električnoj aktivnosti mozga) počinju da se sinhronizuju. Štaviše, majčin mozak se prilagođava fluktuacijama u moždanoj aktivnosti deteta, počinjući da pulsira "u istom ritmu".

Štaviše, ako je majka dobro raspoložena, kada u njenoj komunikaciji sa detetom ima mnogo naklonosti i nežnosti, jača veza između njenog mozga i mozga bebe. Ovo pomaže razvoju mozga deteta, piše yumama.

"U ovoj fazi detetovog života, njegov mozak ima veliku zalihu plastičnosti, odnosno sposobnost da se menja u zavisnosti od iskustva koje dete dobije. Koristeći pozitivan ton u interakciji sa svojim detetom, roditelji stimulišu razvoj detetove inteligencije", objasnila je glavna autorka studije Viki Leong.

Istovremeno, rezultati studije sugerišu da depresija majke može imati negativan uticaj na razvoj deteta upravo zbog slabe veze između njegovog mozga i mozga majke. Depresivne majke ređe komuniciraju sa bebom i govore suvo, bez emocija. Zbog toga dete ne dobija od majke emotivnu poruku koja je toliko neophodna za njegov razvoj, objasnio je Leong.

Komentari (0)
Loading