Velika opasnost: Nikako nemojte da dajete ovu hranu bebama, lako može dovesti do ozbiljnih problema

Vesti 27.03.2024 19:03 0

Tvrdi orašasti plodovi i semenke, kao što su kikiriki, bademi i semenke suncokreta, predstavljaju opasnost od gušenja za bebe...

beba

Shutterstock

Uvođenje čvrste hrane vašoj bebi je značajan korak u njenom razvoju, ali takođe može biti izvor brige u vezi sa bezbednošću i ishranom. Iako su mnoge namirnice bezbedne i hranljive za bebe, neke predstavljaju veći rizik od gušenja, alergija ili bolesti koje se prenose hranom.

Kao roditelj, neophodno je da budete svesni ovih rizika i da preduzmete korake kako biste ih minimizirali. Evo vodiča za neke od najrizičnijih namirnica koje možete dati svojoj bebi i kako da bezbedno pristupite njihovom uvođenju.

beba

Shutterstock

 
Kokice

Iako su kokice omiljena užina za mnoge odrasle i decu, one su neprikladne za bebe. Tvrda, mala zrna mogu brzo da se zaglave u bebinom grlu, što dovodi do gušenja. Pored toga, kokice mogu biti teške za varenje za bebe i mogu izazvati stomačne tegobe. Izbegavajte davanje kokica bebama dok ne postanu starije i ne mogu efikasnije da žvaću.

Kravlje mleko

Kravlje mleko je loš izbor za bebe mlađe od godinu dana jer može biti izazovno za varenje i nedostaju mu esencijalne hranljive materije poput gvožđa i vitamina E. Pored toga, kravlje mleko može izazvati alergijske reakcije kod nekih odojčadi. Umesto kravljeg mleka, majčino mleko ili formula su najbolji izvor ishrane za bebe tokom prve godine. Nakon prve godine, možete postepeno uvoditi punomasno kravlje mleko ili obogaćeno alternativno mleko.

Med

Med je uobičajeni sastojak u domaćinstvu koji mnogi roditelji možda ne shvataju da nije bezbedan za bebe. Med može da sadrži spore Clostridium botulinum, bakteriju koja može izazvati botulizam kod novorođenčadi mlađe od jedne godine.

med od maslačka

Shutterstock

 

Njihovi nezreli probavni sistemi ne mogu efikasno da se nose sa ovim sporama, što dovodi do potencijalno ozbiljne bolesti. Najbolje je izbegavati davanje meda bebama do njihovog prvog rođendana.

Celo grožđe i čeri paradajz

Ova mala, okrugla hrana je savršene veličine da se zaglavi u bebinom grlu i predstavlja značajnu opasnost od gušenja. Da biste bili sigurniji, pre serviranja isecite grožđe na četvrtine i čeri paradajz na polovine ili četvrtine. Ovo smanjuje rizik od gušenja, a omogućava vašoj bebi da uživa u ovoj hranljivoj hrani.

Tvrdi orasi i semenke

Tvrdi orašasti plodovi i semenke, kao što su kikiriki, bademi i semenke suncokreta, predstavljaju opasnost od gušenja za bebe, posebno ako treba da budu fino mleveni ili pasirani.

Velika opasnost: Nikako nemojte da dajete ovu hranu bebama, lako može dovesti do ozbiljnih problema

Foto: Rina

 

Pored toga, orašasti plodovi su čest alergen, tako da je najbolje sačekati dok beba ne poraste pre nego što ih uvedete. Prilikom unošenja orašastih plodova birajte glatki puter od orašastih plodova bez dodavanja šećera ili soli, a tankim slojem premažite tost ili krekere.

Riba sa visokim nivoom žive

Određene vrste riba, kao što su ajkule, sabljarke, kraljevske skuše i velike graditeljice, sadrže visoke nivoe žive, što može oštetiti nervni sistem bebe u razvoju. Najbolje je u potpunosti izbegavati ove ribe tokom trudnoće i ne davati ih odojčadima. Umesto toga, birajte ribe sa malo žive, kao što su losos, pastrmka i bakalar, i poslužite ih u malim porcijama koje odgovaraju uzrastu. Kada svojoj bebi dajete čvrstu hranu, ključno je dati prioritet bezbednosti i ishrani.

pijani šaran

Shutterstock

 

Počnite tako što ćete ponuditi jednostavnu hranu koja sadrži samo jedan sastojak i postepeno uvodite nove, vodeći računa o bilo kakvim znacima alergija ili neželjenih reakcija. Uvek budno pazite na svoju bebu tokom obroka i budite spremni da brzo reagujete u slučaju da počne da se guši. Ako ste svesni rizika povezanih sa određenom hranom i preduzimanjem odgovarajućih mera predostrožnosti, možete osigurati da je prelazak vaše bebe na čvrstu hranu siguran i prijatan, prenosi Hola!.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading