Pričajte sa decom: Svaki roditelj treba da postavi 5 važnih pitanja, poverenje je na prvom mestu

Vesti 26.03.2024 12:36 0

Ponekad ćete primetiti da se povlači u sebe, te da neće govoriti o svojim problemima dok ga sami ne napravite prvi korak...

mama

Shutterstock

,,Mala deca-mala briga, velika deca-velika briga", ćesto se čuje u našem narodu i zaista je tako. Odgajanje dece u modernom dobu nije mala stvar. Postoji toliko izazova i nedoumica sa kojima se sukobljava svaki roditelj. 

Upravo zbog toga je od ključne važnosti razgovarati sa decom od malena pa sve do zrelog doba. Čak kada mislite da im niste potrebni, vaše prisustvo je nezamenljivo. 

Uz pomoć TikTok influenserke Danijel Silvester sastavili smo listu 5 pitanja koje svaki roditelj treba da pita svoje odraslo dete kako bi olakšali teške razgovore:

1. Jesi li mentalno i fizički dobro?

Koliko god da ste bliski sa vašim detetom, postoje trenuci i situacije o kojima vaše dete neće moći da se tako lako otvori.

Ponekad ćete primetiti da se povlači u sebe, te da neće govoriti o svojim problemima dok ga sami ne napravite prvi korak. Važno je da im priđete nežno ali predano i da budete spremni da budete uz njih. 

2. Da li ti je nešto potrebno od mene?

Ovo pitanje će uslediti nakon gorepomenutog pitanja. Kada saznate šta se dešava u mentalnom i fizičkom svetu vašeg deteta, logičan sled razgovora jeste da mu ponudite pomoć ukoliko mu je potrebna. Na osnovu njegove/njene reakcije ćete znati kako da dalje postupite.

3. Da li se viđaš sa nekim?

Moguće je da vam možda neće odgovoriti na ovo pitanje, ili bar ne odmah, ali je ipak važno da ga postavite kako biste pokazali interesovanje i brigu prema njihovom privatnom životu, a ujedno i o njihovoj bezbednosti.

 

 

Podsticanjem deteta na razgovor o ljubavnim temama pomaže da se izgradi poverenje i prisnost sa roditeljem.

4. Imate li polne odnose i jesi li bezbedan/a?

Ovo može biti škakljivo pitanje ako niste navikli da razgovarate sa svojim detetom o intimnim pitanjima, ali je izuzetno važno. Svakom roditelju treba da bude stalo do celokupnog zdravlja njihove dece. Istaknite važnost upotrebe zaštite i odlaska na redovne pregleda kod lekara.

5. Šta se dešava u tvom životu?

Naizgled uobičajeno i opušteno pitanje vam može reći toliko toga o vašem detetu i njihovim iskustvima. Nežnim, prijateljskim pristupom ćete uspeti da saznate više informacija o tome šta se dešava u njihovim životima i da im pružite koristan savet ukoliko im je potreban. 

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading