Tvrdoglavo dete je sreća: Tata objašnjava zašto je to velika prednost u životu, a roditeljima savetuje samo jedno

Vesti 20.03.2024 08:10 0

Stvar je u tome što su svi ovi kvaliteti cenjeni kod odraslih, ali mogu biti frustrirajući kada su deca u pitanju

dete

Shutterstock

Klint Edvards je otac troje dece i autor nekoliko knjiga o roditeljstvu, o čemu piše i na svom blogu „No Idea What I’m Doing: A Daddy Blog“. Nedavno je podelio svoje iskustvo i istraživanje koje bi moglo dati nadu svim ostalim roditeljima tvrdoglave i svojeglave dece:

„Mi to zovemo njeno ,,kreteno lice". To je kada moja sedmogodišnja ćerka Nora nagne glavu u stranu, pogleda te u oči i skupi usne u pravu liniju. A onda uradi suprotno od onoga što sam joj rekao da ne radi. Rekao sam joj da ne pije puno vode pre spavanja a ona mi pokazuje svoje 'kreteno lice' i nastavlja da pije puno vode. Pre nekoliko dana smo bili na košarkaškoj utakmici mog sina Moja supruga je rekla Nori da ne ide na drugu stranu košarkaškog terena, a Nora se okrenula, uperila svoje ,,kreteno lice" i nastavila da hoda."

Svaki put kada mu pokaže svoje ,,kretensko lice" - Klint govori ćerki da prestane. ,,Ne gledaj me tako. Šta misliš?", kaže on, a ona nastavlja i pokazuje mu šta misli.

shutterstock

Shutterstock

 

"Kao i sva deca, Nora je komplikovana. Ali ona je i najtvrdoglavija od sve troje moje dece", kaže ona i dodaje da voli kada ima svoj način i svaki dan testira njihove granice. „Pre nego što sam postao roditelj, slušao sam kako se starija sestra žali na ćerku – kako ona nikoga ne sluša, kako uvek odgovara i kako misli da je šef. Rekao sam joj da to samo pokazuje da će njena ćerka rasti. da budem jaka žena sa jasnim mišljenjima i da je to dobra stvar. Moja sestra me je tada samo pogledala pogledom koji je rekao: 'nemaš pojma o čemu pričaš'."

Međutim, pokazalo se da ovaj tata zna o čemu govori. Prema istraživanju objavljenom u Journal of the American Psychological Association, tvrdoglava deca koja prkose autoritetu imaju veće šanse da postanu uspešna, uz velika akademska dostignuća.

Istraživanje je obuhvatilo decu između osam i 12 godina. Deca su procenjivana na osnovu različitih osobina, kao što su akademska savesnost, pravo i buntovnost. Četrdeset godina kasnije, istraživači su ponovo proučavali decu, sada već odrasle, da bi videli njihov razvoj. I kao u svemu u roditeljstvu, ništa nije crno-belo. Prkos, buntovnost i kršenje pravila roditeljskog autoriteta pokazali su se kao najbolji predviđači uspeha u odraslom dobu.

Napominjemo da istraživanje ne pokazuje zašto postoji veza između tvrdoglavosti u detinjstvu i kasnijeg uspeha. Autorka istraživanja Dona Gorman objasnila je kako takva deca mogu da budu konkurentnija u školi, ali i zahtevnija kao odrasli. 

dete

Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

 

Stvar je u tome što su svi ovi kvaliteti cenjeni kod odraslih, ali mogu biti frustrirajući kada su deca u pitanju. Dakle, kada vidite tvrdoglavo dete u prodavnici i pomislite da treba da nauči malo poštovanja, pokušajte da ne osuđujete roditelja, ali zapamtite da će to dete jednog dana verovatno biti nečiji šef.

Tata Klint priznaje da ga je istraživanje utešilo: "Postoje trenuci kada ležim u krevetu i razmišljam o svojoj devojčici i osobi koja će ona postati. Pitam se da li će ikada prerasti svoje 'kreteno lice', da li će ikada prestati odgovarati, biti tvrdoglav i prestati da 'lupaš' vratima. Međutim, umesto toga, trebalo bi da se zapitam koja će se vrata otvoriti zahvaljujući mojoj tvrdoglavosti i upornosti", kaže on i dodaje da ga istraživanje poput ovog uteši da su sve te poteškoće zapravo deo nekog većeg plana koji njegovoj ćerki nagoveštava neverovatno uspešnu budućnost.

I zato svim roditeljima sa tvrdoglavom, svojeglavom, temperamentnom i buntovnom decom poručuje: „Nemojte da se nervirate!“. Ako je ovo istraživanje tačno, takvo ponašanje je samo trenutno. Vremenom će vas vaša tvrdoglava deca učiniti toliko ponosnim da će svi ovi frustrirajući dani biti vredni toga.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading