Da li ste nabavili "Srećno grožđe": Staro verovane kaže, ko u ponoć 31. decembra pojedete 12 zrna čeka ga obilje i ispunjenje želja

Slobodanka Ćorić Vesti 31.12.2023 16:43 0

Tradicija je zaista vrlo jednostavna: sastoji se od jedenja 12 zrna grožđa, po jedno za svaki udar, u 12 sati u noći 31. decembra

Da li ste nabavili "Srećno grožđe": Staro verovane kaže, ko u ponoć 31. decembra pojedete 12 zrna čeka ga obilje i ispunjenje želja

Shutterstock/Slatko od grožđa

Ako vas pitam za novogodišnju ili božićnu tradiciju koja je veoma česta u mnogim domovima, a radi se samo jedne noći u godini (tačnije, poslednje u godini), sasvim je moguće da ćete pasti na pamet: jedite dvanaest zrna grožđa.

To je nesumnjivo jedna od najrasprostranjenijih tradicija i svake godine se slavi Nova godina ili Nova godina, a da je to tradicija koja vodi poreklo iz Španije, da li ste znali da je danas proširena i na druge zemlje, kao npr. Kolumbija, Čile, Meksiko, Venecuela, Bolivija ili Ekvador?

Tradicija je zaista vrlo jednostavna: sastoji se od jedenja 12 zrna grožđa, po jedno za svaki udar, u 12 sati u noći 31. decembra (dakle, na Novu godinu). Ali da li znate njihovo poreklo, a pre svega, zašto svake godine jedu grožđe?

Istorija tradicije jedenja grožđa u novogodišnjoj noći

Postoje razna objašnjenja koja pokušavaju da razjasne kada i gde je počela tradicija jedenja grožđa 31. decembra. Prvi kaže da se sve dogodilo 1882. U to vreme je bilo vrlo uobičajeno da najbogatiji sloj društva jedu grožđe i piju šampanjac za novogodišnju večeru.

Tada je grupa meštana odlučila da ironizira situaciju koja je kritikovala ostatak društva (upravo zbog postojećeg siromaštva) i otišla je na madridski Puerta del Sol da jede grožđe uz zvonce. 

Komentari (0)
Loading