Da li kokice goje? Nutricionista otkriva koliko kalorija imaju i koliko smete da pojedete dnevno

Vesti 20.02.2024 13:46 0

Kokice su jedna od omiljenih grickalica. A da li goje i da li se mogu jesti u neograničenim količonama? Otkriva nutricionista.

kokice

Shutterstock

Skoro svi grickaju kokice dok gledaju film, bilo u bioskopu ili kod kuće. A tom prilikom može da se pojede velika količina kokica. Zato se mnogi pitaju koliko su one zdrave i da li goje. Odgovor je dala kanadski dijetolog Ebi Langer.

Koliko imaju kalorija?

Kokice se prave od kukuruza, pa su zdrave. Sadrže mnogo vlakana, a vrlo malo kalorija kada se prave bez masnoća (ulje, puter) i soli ili drugih dodataka. Napune stomak, pa ćete dugo biti siti, kaže dijetolog. Ipak, ako preterate, možete uneti veću količinu kalorija.

Prema američkom Odeljenju za poljoprivredu, u 3 šolje kokica (šolja od 240 ml) koje su napravljene bez ulja i soli ima:

Kalorija: 93

Masti: 1,1 g

Soli: 1,9 mg

Ugljenih hidrata: 18,6 g

Vlakana: 3,6 g

Šećera: 0,2 g

Proteina: 3 g

Magnezijum: 34,5 mg

kokice

Shutterstock

 

Kokice imaju mnogo više kalorija kada im se dodaju ulje, puter, so ili neki prelivi, a tada nisu ni zdrave. Dijetolog preporučuje da izbegavamo pravljenje kokica u mikrotalasnoj rerni (one instant u kesi), jer je dobro poznato da su one bogate masnoćama i solju. Ako želite brze kokice iz mikrotalasne, uzmite običnu papirnatu kesicu i u nju stavite samo kukuruz kokičar. Ili ih možete praviti "na vazduhu", odnosno u kućnom aparatu za kokice u koji se ne stavljaju ni ulje ni so. Tako ćete biti sigurni da jedete niskokalorične kokice koje su zdrava grickalica.

Komentari (0)
Loading