Surogat majka mora odmah predati dete: Advokat otkrio detalje oko majčinstva Marije Šerifović

Slobodanka Ćorić Vesti 17.12.2023 06:59 0

Mariji se ostvarila dugogodišnja želja da postane majka, ali kako kaže to nikada ne bi uradila ništa „na svoju ruku” a da se prethodno dobro ne informiše o svemu sa pravne strane

marija

Alo

Pobednica Eurovizije Marija Šerifović u petak, 15. decembra podelila je sa javnošću vest da je uz pomoć surogat majke iz Amerike dobila sina posle tri godine neuspešne vantelesne oplodnje. Pevačica je svom sinu dala ime Mario. Pevačica i njena majka Verica, koja je sve vreme bila uz nju, i njen novorođeni sin trenutno su u Los Anđelesu.

Marija je poslednjih meseci renovirala novi stan kako bi sve bilo spremno za dolazak deteta. Ona je u intervjuu za Blic rekla da joj se ostvarila dugogodišnja želja da postane majka, ali da nikada ne bi uradila ništa „na svoju ruku” a da se prethodno dobro ne informiše o svemu sa pravne strane. Međutim, javnost je zbunjena činjenicom da je dete rođeno u Americi.

Voditeljka Jovana Jeremić o ovoj temi razgovarala je sa advokatom, novinarkom i psihologom u emisiji „Novo jutro“, prenosi Slobodna Dalmacija. Advokat je otkrio kako zakon gleda na surogat materinstvo i koja prava ima sin Marije Šerifović da je američki državljanin.

Advokat Strahinja Milovanović je istakao da surogat majka nema kontakt sa detetom koje je rodila, već mora odmah po rođenju, prema potpisanom ugovoru, da ga preda roditelju ili roditeljima sa kojima je potpisala ugovor.

„Marijin sin je rođen u Americi, imaće američko državljanstvo, kada dođe u Srbiju i ako odluči da studira i živi u Srbiji, kako će se prema njemu odnositi Zakon“, upitala je voditeljka. S obzirom na to da je dete upisano u američke matične knjige rođenih, moći će da ostvari sva svoja prava, nema potencijalnih prepreka“, rekao je advokat.

Kristijano Ronaldo dobio dvoje dece surogat majčinstvom, podsetila je Jovana. "Da, bilo je polemika oko toga da je za to platio milion dolara svakoj surogat majci. Koliko se sećam, tada je birao pol i tražio sinove. Po našem zakonu to neće biti moguće u Srbiji za gej parove, ali samo za bračne partnere i vanbračnu zajednicu“, rekao je advokat. Inače, Marija Šerifović je nedavno uredila stan u kome će živeti sa sinčićem.

 
Komentari (0)
Loading