Na Veliki petak ne solite hranu i ne dirajte nož: Srpski običaji koji se prenose s kolena na koleno

Vesti 17.04.2025 22:01 0

Važno je poznavati običaje koji se vezuju za Veliki petak i pridržavati se pravila.

jaja

Shutterstock

Hrišćani smatraju Veliki petak najtužnijim danom u godini jer je tog dana razapet Isus Hrist. Upravo zbog toga, važno je poznavati običaje koji se vezuju za ovaj dan i pridržavati se pravila koja su duboko ukorenjena u hrišćanskoj tradiciji.

Na Veliki petak svi pravoslavni vernici poste, ali nije dovoljno samo postiti, već je značajno znati kako se pravilno posti i šta je zabranjeno raditi tog dana. Mnogi ljudi ne poznaju sve te detalje, ali ih je objasnio etnolog Saša Srećković, muzejski savetnik iz Etnografskog muzeja i stručnjak za tradiciju i običaje.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

uskrs

Shutterstock

 

„Po strožijem pravilu na Veliki petak se jede samo posna hrana na vodi i/ili se jednoniči – uzima se samo jedan obrok u toku 24 sata. Poštovanje strogog posta na Veliki petak bi, recimo, značilo da se konzumiraju samo suvi hleb i voda. Ili se, pak, kao što je to bio slučaj u resavskom kraju, kuvala kopriva. Po hrišćanskom kanonu, na vodi se tog dana mogu spremati bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač“, rekao je za „Lepa i srećna“ etnolog Saša Srećković.

Osim pravila posta, on je podelio i jedno staro verovanje koje danas zna jako malo ljudi – šta se ne bi smelo koristiti na Veliki petak: „Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno ‘sipa so na Isusove rane’. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož“.

Video:

 

 

Komentari (0)