Hladno vreme je neprijatelj vaše kože: Evo kako da izbegnete da vam lice bude suvo i izritirano

Tatjana Badarević Vesti 17.09.2024 21:53 0

Pripremite kožu za hladnije dane na prirodan način i bez velikih troškova te sprečite suvoću i iritacije.

Nega

Shutterstock

 

S hladnijim vremenom dolazi do smanjenja prirodne vlažnosti vazduha, što direktno utiče na stanje kože. Vetar, hladan vazduh i grejanje u zatvorenim prostorima isušuju kožu, smanjujući njenu sposobnost zadržavanja vlage. Zbog toga koža gubi prirodnu zaštitnu barijeru, što može rezultirati suvoćom, crvenilom pa čak i perutanjem.

Kako biste izbegli neprijatne posledice promene godišnjeg doba, važno je na vreme pripremiti kožu i pružiti joj odgovarajuću negu.

Kako pripremiti kožu za jesen?

Ključ za zdravu kožu tokom jeseni je pravilna hidratacija. Osim što je važno piti dovoljno vode, preporučuje se i korišćenje hidratantnih krema koje pomažu koži da zadrži vlagu. Prirodna ulja, poput kokosovog ili bademovog ulja, izvrsna su opcija za dubinsku hidrataciju, a mogu se koristiti samostalno ili kao dodatak kremama.

Nevenova mast odavno je poznata po svojim blagotvornim svojstvima za negu i obnovu kože. Neven je prirodni antiseptik, a njegova mast pomaže u lečenju iritacija, zaceljivanju manjih rana te smirivanju suve i ispucale kože. Redovnim nanošenjem nevenove masti, možete sprečiti pojavu suvoće te održavati kožu mekom i glatkom tokom cele sezone.

nega lica

Shutterstock

 

 

Redovni piling kože može sprečiti nakupljanje mrtvih ćelija, koje često dovode do grubosti i suvoće kože. Domaći piling možete napraviti jednostavno koristeći sastojke poput smeđeg šećera i maslinovog ulja. Ovaj prirodni piling nežno će ukloniti mrtve ćelije i pripremiti kožu za bolje upijanje hidratantnih proizvoda.

Iako je primamljivo tuširati se vrućom vodom tokom hladnih dana, ona zapravo isušuje kožu. Umesto toga, birajte mlaku vodu koja neće ukloniti prirodna ulja s kože, čime će se očuvati njena prirodna zaštitna barijera.

Hranljiva ishrana bogata vitaminima i antioksidansima izuzetno je važna za zdravlje kože. Vitamin E, koji se nalazi u orašastim plodovima i semenkama, pomaže u očuvanju vlažnosti kože, dok vitamin C, prisutan u citrusima, podstiče proizvodnju kolagena i održava kožu elastičnom. Osim toga, omega-3 masne kiseline iz ribe i lanenog semena pomažu u borbi protiv upala i suvoće kože.

Iako jesen nije sezona intenzivnog sunca, UV zraci su i dalje prisutni, stoga je važno nastaviti koristiti zaštitne faktore. Osim toga, zaštitite kožu od vetra i hladnoće nošenjem rukavica i šalova kako biste sprečili isušivanje kože na rukama i licu.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading