Otkrila 20 tumora u svom telu nakon masaže lica: Stigla joj najgora vest, a evo kako se spasila sigurne smrti

Tatjana Badarević Vesti 16.08.2024 08:21 0

Zahvaljujući svojoj dnevnoj rutini ulepšavanja 26-godišnjakinja je otkrila kvržicu na vratu za koju se ispostavilo da je melanom četvrtog stadijuma.

Helen Bejli

Printscreen/TikTok

 

Helen Bejli, agentkinja za nekretnine iz  Alabame, masirala je lice pomoću gua sha pločice (slično špatuli), kako bi smanjila upalu na licu, i otkrila je kvržicu na vratu. Odmah je nazvala svog lekara. Brzo je rasla, razvila se otprilike od veličine kuglice žvakaće gume do veličine šljive. Nije znala da je kvržica bila znak upozorenja na 20 tumora koji su zahvatili njeno telo, a svi su proizašli iz kancerogenog mladeža na leđima koji je uklonila godinama ranije. Ali sada se vratio, i to agresivniji nego ikada, piše Daily Mail.

Bejli je, koja sada ima 28 godina, dijagnostikovan metastatski melanom četvrtog stadijuma, agresivan oblik raka kože sa samo 22 posto šanse za preživljavanje. Nakon njene dijagnoze u proleće 2022. usledili su meseci lečenja zbog čega je skoro svaki dan imala temperaturu 40 ˚C, nekontrolisano drhtanje, smršala je 9 kg, dobijala je osipe, izgubila apetit, patila od hroničnih bolova i unutrašnjeg krvarenja.

 

@helenbender Early detection is so important!! Get that mole checked!! #begging #skincancer #harryjowsey #melanoma ♬ original sound - Helen Bender Bailey

 

"Da nisam otišla kod lekara kad jesam, definitivno ne bih sada bila ovde", napisala je Bejli na svom TikTok-u. Sada poziva mlade ljude da nikada ne ignorišu nove mladeže i da zakažu godišnje preglede kod dermatologa. Osim podizanja svesti o raku kože, Bejli je pozvala svoje stotine hiljada pratilaca na TikToku da svaki dan stavljaju kremu za sunčanje i izbegavaju prekomerno izlaganje suncu. "Nisam znala puno o  raku kože ili o bilo čemu...  Osećam potrebu da što više ljudi informišemo, jer tako i više života možemo spasiti", objasnila je u videu.

Melanom je bolest ćelija koje koži daju boju, a nazivaju se melanociti. Kada se DNK melanocita ošteti - poput prekomernog izlaganja suncu ili teških opekotina može mutirati, evoluirati u rak i početi se brzo razmnožavati. Trideset posto slučajeva melanoma počinje u mladežima, ali postoji mali postotak slučajeva koji se ne mogu pratiti na jednom određenom mestu.

 

 

U slučaju gospođice Bejli, rak se proširio s njene kože na limfne čvorove, rekla je na TikToku. Nakon toga se preko limfnog sistema proširio po celom telu. Dijagnoza melanoma u četvrtom stadijumu ukazuje na to da se rak proširio s mesta nastanka na udaljene delove tela, poput mozga, jetre ili pluća.

Uprkos njenim prvobitno lošim prognozama, u februaru 2023. Bejli su doktori obavestili da više nema znakova raka u njenom telu. I dalje ide na redovne pretrage svaka tri meseca iz mere opreza. Za sada će nastaviti s terapijama lečenja kako bi bila sigurna da je sav rak nestao i da se neće vratiti.

Bonus video:

 

 



 


 

 

Komentari (0)
Loading