Lekari joj govorili da je samo lenja: Alisa je padala u nesvest od iscrpljenosti, a onda je otkriveno da ima neizlečivu bolest

Vesti 14.04.2024 16:38 0

Od tinejdžerskih dana se borila da ostane budna tokom dana i često je padala od umora i pospanosti.

alisa

Printscreen/Instagram

Alisa je mlada žena iz Severne Karoline, ima 26 godina i retku bolest. Od tinejdžerskih godina, stalno joj se spava i često je padala u nesvest od iscrpljenosti. Nije joj bilo bolje ni kad je odrasla, pa je potražila pomoć lekara. Međutim, svi lekari kod kojih je išla, savetovali su joj da  treba "samo da popije kafu" i optuživali su je da je lenja. Tek 2017. godine konačno joj je dijagnostikovana idiopatska hipersomnija.

Šta je idiopatska hipersomnija?

To je stanje slično narkolepsiji i pogađa oko 50 od milion ljudi, a uzrokuje preteranu pospanost iz nepoznatog razloga, piše „Dejli mejl“. Idiopatska hipersomnija je problem koji nastaje u delovima mozga koji regulišu san i budnost. Taj poremećaj se smatra hroničnim. Obično se daju lekovi koji sprečavaju dnevnu pospanost, jer ljudi s ovim stanjem obično ne mogu duboko i mirno da spavaju noću.

Alisa se veći deo života borila s ekstremnom iscrpljenošću i dremala na časovima ili je čak morala da ode negde da dremne, a dešavalo se da se tetura usred časova plesa. "Kao da sam zarobljena, iscrpljenost ne napušta moje telo, a toliko je jaka da mi se često zamagli vid. Osećaj iznenadne iscrpljenosti postao je znak da ću izgubiti svest", otkrila je.

 

 

Nije bilodovoljno ni 14 sati sna

Alisa je spavala čak i 14 sati noću i pila mnogo kafe, ali dalje nije mogla da se izbori sa pospanošću. Najzad, 2017. godine upućena je specijalisti koji joj je preporučio da učestvuje u studiji o spavanju. Nešto kasnije potvrđena joj je dijagnoza idiopatske hipersomnije. Lekari u tom slučaju daju lekove, kako bi ljude koji pate od ove bolesti održali budnim tokom dana. Alisa sada učestvuje u još jednoj studiji o spavanju, da bi joj prepisali prvi lek baš za idiopatsku hipersomniju.

Lakše je kad znam šta mi je

"Nije zabavno kada ti govore da nisi motivisan ili pažljiv, kad znam da nije tako. Nije bilo lako, i još uvek nije, ali sad znam od čega bolujem i to saznanje mi je slamka spasa. Dalo mi je snage da objasnim svoja iskustva, da se zalažem za sebe i borim za bolji kvalitet života", priča Alisa.

Komentari (0)
Loading