Ovih dana vam se samo spava, nervozni ste i sve vas mrzi? Ovo su najbolji načini da pobedite prolećni umor

Vesti 07.04.2024 11:11 0

Nagle pormene temperature vazduha koje se dešavaju u proleće utiču na naš organizam tako što izazivaju fizičke i psihičke simptome.

žena

Shutterstock

U proleće temperatura varira, a organizam se još nije privikao na promenu. Mnogi tada osećaju tegobe, poput glavobolje, neraspoloženja, nervoze, umora, bola u zglobovima, nesanice, bezvoljnosti. Simptome možete ublažiti na prirodan način.

Započnite dan pomorandžom

To će vam smanjiti stres. Ako ujutru, čim ustanete, pojedete jednu pomorandžu, grejpfrut ili popijete čašu ceđene pomorandže, unećete u organizam dovoljno vitamina C za dan bez stresa! Vitamin C koji se nalazi u ovom voću je ključni faktor u snižavanju nivoa kortizola - hormona stresa.

Grickajte koštunjavo voće

Jedan od najboljih načina da pobedite umor u toku dana jeste da grickate koštunjavo voće koje će organizmu obezbediti različite hranljive sastojke i tako mu povećati energiju. Užinajte bademe, lešnike, orahe, brazilski orah. Preporučljivo je da budu bez soli i drugih dodataka.

Šetajte što više

Neraspoloženje je jedan od najčešćih simptoma koji se javlja kod ljudi kojima ne prijaju nagle promena vremena. Stručnjaci kažu da je važno biti aktivan i tada. Izađite napolje i šetajte, idite na trening ili radite vežbe kod kuće, idite na bazen… Fizička aktivnost popravlja raspoloženje, ali treba da budete aktivni najmanje tri puta nedeljno, od 30 do 60 minuta

Jedite šnicle

Ako pojedete jednu malu šniclu, unećete neophodnu dnevnu količinu gvožđa koje pomaže da kiseonik putem krvi prolazi kroz telo. Kada je nivo gvožđa u organizmu nizak, javlja se umor, malaksalost, nedostatak motivacije. Ukoliko ne volite meso, ili ga ne jedete, jedite integralne žitarice.

Belo meso iz rerne

Shutterstock

 

Hrana bogata proteinima

U toku dana, jedite tri puta namirnice bogate proteinima. Neke od njih su: pileće grudi, tunjevina, mleko i mlečni proizvodi sa malo masti, boranija, grašak, brokoli, belance, pistaći, semenke bundeve. Proteini pomažu organizmu da bude budan i produktivan.

Pijte dovoljno vode

Dehidratacija izaziva umor. Istraživanje američkog medicinskog centra „Kornel“ pokazalo je da je 75 odsto od 3.000 osoba hronično dehidrirano. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, organizam postaje umoran zbog manjka kiseonika koji voda prenosi do svih ćelija u organizmu i tako omogućava njegovo pravilno funkcionisanje.

Banana za užinu

Istraživači su uporedili delovanje banane i sportskog napitka na bicikliste kojima je potrebna snaga i energija za dugu vožnju. Zaključili su da daju istu energiju. Naravno, banana je bolji izbor, jer je bogata prirodnim vlaknima, kalijumom, ugljenim hidratima i vitaminima.

 

Komentari (0)
Loading