Recept Nikole Tesle za dug život: Uvek je isto doručkovao, jednu namirnicu smatrao važnom za zdravlje, a ovo nikad nije jeo

Vesti 04.04.2024 21:39 0

Nikola Tesla je vodio računa o tome šta jede, koju fizičku aktivnost upražnjava jer je smatrao da čovek treba što duže da bude aktivan.

tesla

Shutterstock

U knjizi “Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle”, naveo je da obično doručkuje mleko i jaja, ručak je preskakao, a voleo je i čorbu od povrća.

- Jedem dva puta dnevno i izbegavam sve namirnice koje stvaraju kiselinu. Većina ljudi jede previše mahunastog povrća koje sadrži urinsku kiselinu i druge otrove. Sveže povrće, ribu i meso jedem retko i umereno. Iako je riblje meso dobro za mozak, ono stvara jaku kiselu reakciju zbog velike količine fosfora. Kiselost organizma je naš najveći neprijatelj u starosti. Krompir je odličan i trebalo bi ga jesti svakodnevno. On sadrži dragocene mineralne soli i ima neutrališuće dejstvo.

krompir

Shutterstock

 

Da izbegava meso potvrdio u jednom intervjuu iz 1935. godine:

- Skoro pa u potpunosti izbegavam meso. Uveren sam da će za manje od jednog veka kafa, čaj i cigarete izaći iz mode. Alkohol će, ipak, i dalje biti u upotrebi, zato što on nije stimulans, već pravi eliksir života – govorio je veliki naučnik.

Naš čuveni naučnik je bio i veliki pobornik vežbanja.

- Verujem da treba puno vežbati. Ja hodam osam do 10 milja svakog dana i nikada ne uzimam taksi ili druga prevozna sredstva kada imam vremena da koristim snagu svojih nogu. Takođe, vežbam i kroz kupanje svakog dana, jer smatram da je to veoma važno. Koristim toplu kupku nakon koje se dugo tuširam hladnom vodom.

Komentari (0)
Loading