"Imam 36 godina i još uvek nisam MAJKA": Ana iz Zrenjanina trpi ogroman pritisak društva i porodice, sada je prvi put rekla kako se zaista oseća

Vesti 20.04.2023 15:40 0

Ana iz Zrenjanina rešila je da podeli sa nama svoje strahove i najdublja osećanja, a njenu ispovest prenosimo u celosti

žena

Shutterstock

Svakog dana, ja, Ana, se suočavam sa složenim emocijama zbog neostvarenog sna o majčinstvu. Imam 36 godina i još uvek nisam uspela da zatrudnim, uprkos tome što sam imala nekoliko ozbiljnih veza tokom svojih 20-ih i 30-ih godina života. Imam prilično interesantan život, dobru platu i posao koji volim, ali sada već shvatam da upadam u problem.

Nije lako kada moji rođaci i prijatelji neprestano postavljaju pitanja o tome kada ću postati majka ili zašto još uvek nisam zatrudnela. Ovo stvara pritisak i često se osećam usamljeno i izolovano u svom snu da postanem majka. Ranije sam im govorila da to ne želim, a sada su moja osećanja pomešana. Da, želim da postanem majka i to nikada nisam dovodila u pitanje, ali tek sada sam osvestila da to u mom slučaju možda neće biti opcija. Ja sam imala prilike ranije, ali se nije desilo, prilično sam sigurna da postoji i zdravstveni problem, a pored toga ne verujem da ću sada, u svojim poznim tridesetim upoznati nekoga.

Ranije sam se osećala stidljivo da pričam o svojoj potencijalnoj neplodnosti, ali sam shvatila da moram otvoreno da razgovaram o tome kako bih se oslobodila tereta ove teške tajne. Ipak, često se osećam kao da niko ne razume koliko je ovo za mene teško. Shvatam da sam počela da izbegavam drugarice koje imaju decu, a iako sve one imaju dovoljno razmevanja, to mi uopšte nije od pomoći. Ja sama, ne umem da se izborim sa ovim osećanjima.

Osećam se kao da mi je oduzeta prilika da iskusim majčinstvo, jedan od najvažnijih aspekata života. Ali znam da postoji mnogo drugih načina da ostavim trag u svetu. Pokušavam da ostanem optimistična i da pronađem nadu u budućnosti. Možda bi sve bilo lakše kada bi postojalo razmevanje porodice, ali oni nemaju takta uopšte. 

"Kad će stići unuče?", "Radiš li ti na tome da nas učiniš ponosnim?", "Ima li nekih novosti", samosu neka od pitanja koja mi ulivaju nemir i nesigurnost.

Možda ću usvojiti, možda ću se obratiti lekarima za pomoć, ili možda ću jednostavno prihvatiti svoj životni put, ali da nema tog konstantnog pritiska sve bi bilo lakše.

Ali bez obzira na to šta će mi budućnost doneti, nadam se da ću pronaći mir u sebi i da ću se osećati ispunjeno i srećno, bez obzira na izazove koje mi život postavlja. Verujem da žene u mojim godinama retko pričaju o ovim problemima, a mislim da bi trebalo.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading